U HNK Mostar započeli s pripremom nove predstave

HNK Mostar
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru započelo je s pripremom predstave „Kraljevo" Miroslava Krleže. Ovo je vjerojatno prva ekspresionistička drama u svijetu, u kojoj su svjetlo i zvuk ravnopravni dramski partneri, s masovnim scenama u kojima se prekrivaju i međusobno nadjačavaju brojni glasovi. Radnja se događa na Kraljevskom sajmu, jedne kolovoške noći u Zagrebu pred Prvi svjetski rat. U doba sveopćeg klanja, autor jedini izlaz iz antipatične i okrutne stvarnosti vidi u grotesknoj i fantastičnoj slici, koja se promeće u očajnički krik protiv besmisla, strahota i gluposti svijeta i vremena. Scenom odzvanjaju glasovi prodavača, krčmara, kumeka, purgera, prostitutki, Talijana, Kineza, cirkusanata. Ironijom potpuno depatetizirana priča o vječnom sukobu muškarca i žene ovdje je samo osnova za gradnju snažnih i višeznačnih slika ljudskih odnosa i egzistencijalnih situacija koje nadrastaju uske okvire agramerskih sudbina, te poprimaju univerzalne i kozmičke dimenzije.

Redateljsku palicu preuzeo je Ivan Leo Lemo, koji je istaknuo kako mu je iznimna čast povodom 25. obljetnice postojanja HNK Mostar postaviti „kapitalno djelo hrvatske dramske književnosti".

Redatelj će s ansamblom na novoj predstavi raditi sljedećih desetak dana, potom slijedi stanka do sredine kolovoza. Premijera je planirana 22. rujna 2019. godine.