U Hercegovini hara virus gripe, nedostaje cjepiva

epidemija, Hercegovina, cjepljenje djece, gripa, Mostar
potvrdili su za Klix.ba u Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar. U ovoj medicinskoj intituciji zadnjih dana hospitaliziran je veći broj pacijenata.

Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, pojasnio je kako je virus prisutan već mjesec dana, ali se kulminacija očekuje tek od sredine prema kraju siječnja.

"Sad kad krene nastava u školama očekujemo veći priliv pacijenata jer će djeca duže boraviti u zatvorenim kolektivnim prostorima, a zanimljivo je primjetiti da nitko od hospitaliziranih nije ranije cijepljen", kazao je doktor Arapović te pozvao građane da se cijepe, jer još uvijek nije kasno.

Gripa je zarazna bolest primarno disajnog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u zraku nastalim kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Većina oboljelih se oporavi nakon sedam dana, ali su moguće i komplikacije.

Cijepljenje protiv gripe posebno je važno za rizične grupe kao što su stariji, djeca, kronični bolesnici, trudnice...

Arapović naglašava kako su upravo cijepiva protiv gripe problem, jer su nabavljene minimalne količine, a nije izvjesno da li će ih nadležni zavod nabavljati.

"Nabavka novih cjepiva je prijeko potrebna, nabavljeno je ranije premalo doza, nedovoljno da se pokriju samo domovi za stara i iznemogla lica, koja su pak posebna ugrožena grupa", izjavio je Jurica Arapović  podsjetivši da je nabavljeno 2.300 doza, što je premalo za Hercegovačko-neretvansku županiju koji broji 250 000 stanovnika.