FOTO  U Galeriji Aluminij otvorena izložba slika velikoga Ljube Laha, iz kojih zrače milost i mir

Ljubo Lah, Ggalerija Aluminij, Izložba slika
...opusa pokojnoga majstora slikarstva Ljube Laha. Riječ je o dvadesetak slika, prožetih motivima iz Mojsijeva života, a za postavljanje izložbe, koja je prvim samostalnim postavom ovoga velikog umjetnika u gradu na Neretvi, djela su ustupljena iz umjetničke riznice Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Lah je, naime, knjigu duhovnih vježbi po Mojsiju biskupa mons. dr. Ratka Perića opremio s dvadesetak uradaka s motivima iz biblijske predaje o tomu znamenitomu zakonodavcu koji je iz egipatskoga ropstva, vođen Božjom rukom, izveo židovski narod. Osvrćući se na te radove, mons. Perić ističe kako promatrati Mojsija, njegov život i djelo, znači pratiti djelo Boga Izbavitelja i Osloboditelja, koji se služi osobnošću i sposobnostima svojega sluge.

Govoreći o izloženim djelima, s kritičke točke gledišta, akademska slikarica i povjesničarka umjetnosti s Odsjeka povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Ljiljana Rajković, oplemenila je večer osobnom anegdotom iz susreta sa slikarom kojega je poznavala još od svojih studentskih dana.

- Za Ljubu Laha me vežu sjećanja na njegove prozaične i čiste valere, kojima je odavao svoj skladan odnos spram prirode i ljudi. Taj tihi čovjek, ipak uvijek spreman za ugodan razgovor, bio je suptilna duha, što se dade osjetiti promatranjem njegovih slika, upravo onako kako je rekao francuski filozof Merleau-Ponty: Oko gleda, duh je taj koji vidi. Pitala sam, jednom prigodom, pokojnoga Laha kako uspijeva postići taj ples valera, bez suprotstavljanja, uza tako skladna prožimanja. Nasmiješio se i kazao kako je ples valera sami život, a slike želi puniti životom kroza koji plešemo s bojama, što je upravo ono što se događa između svjetala i tame odnosno između života i smrti - kazala je, uza ostalo, dr. Rajković, ne krijući radost zbog činjenice da mostarsko kulturno općinstvo, u prvomu redu studenti povijesti umjetnosti, zahvaljujući Galeriji Aluminij, Tropletu i mostarskoj biskupiji, imaju prigodu razgledati izvornike ovoga velikog umjetnika koji će još brojne dotaknuti i potaknuti na promišljanje, na stvaranje, uživanje u bojama života.

Upravo kako je glazbeni dvojac, Jelena Ostojić i Jelena Šimić, izvedbom prepjeva čuvene Amazing Grace, zajedno s izvedbom skladbe Ave Maria, sinoć poručio, na večeri otvorenja osjetila se točno jedna milost, jedan mir kojega je sijao duh umjetnika koji je za vječnost ostao utkan u njegova djela.

Ljubo Lah rođen je 1930. u Sarajevu, gdje i umire 2010. godine. Od djetinjstva je pokazivao iznadprosječnu nadarenost za slikarstvo. U rodnomu je gradu završio Srednju školu likovnih umjetnosti, a kada je bio u trećemu razredu primjećuje ga čuveni hrvatski slikar Krsto Hegedušić. Krsto je pozvao Ljubu na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagreb, što si Lah, nažalost, nije mogao priuštiti te se opredijelio za Državnu majstorsku radionicu Đorđa Andrejevića Kuna u Beogradu, gdje je svladao slikarske vještine. Temama njegova slikanja su portreti, autoportreti, krajolici, cvijeće i mrtva priroda, ali u njegovu slikarskomu opusu značajno mjesto pripada i religioznoj umjetnosti.

Izložba ostaje otvorenom do 15. studenog, a djela je moguće besplatno razgledati svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 te subotom od 9 do 14 sati.

aluminij.ba