U četvrtak u klubu ''Aluminij'' samostalna izložba slika Mateja Škarice

Aluminij Mostar, Izložba slika

Aluminij d.d. Mostar sa zadovoljstvom najavljuje otvorenje samostalne izložbe slika mladoga hercegovačkog stvaratelja sa zagrebačkom adresom, samoukoga slikara Mateja Škarice. Izložba će biti postavljena u klubu Aluminij (ulica Kralja Tvrtka, br. 11, u Mostaru), dana 14. listopada, a program otvorenja najavljen je za 19 ura. Osim stvaratelja, o njegovim će radovima govoriti i profesor likovne umjetnosti Branko Kovačić iz Mostara.

Matej Škarica rođen je 1981. godine, godine 2005. diplomira novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, gdje i magistrira 2010. na poslijediplomskomu studiju Filozofskoga fakulteta. Slikarstvom i, u manjemu opsegu, kiparstvom bavi se još od završetka srednje škole, a dosad je imao dvije izložbe: skupnu u Lisinskomu, u sklopu manifestacije Ramska večer (Zagreb, 2007.) te samostalnu nazivlja Hercegovački krajolici - od Rame do Huma (Zagreb, 2009.). Zaposlenikom je u Ministarstvu kulture u Vladi RH.
Rama iz koje potječe često mu je izvorom nadahnuća, tamošnja je priroda posebice utkana u novije mu radove. Ratni i poslijeratni Mostar također se nalaze u njegovima slikama. Prof. Kovačić u Škaricinu stvaralaštvu zamjećuje iznimnu crtačku sposobnost koja teži ozbiljnomu, definiranomu stilu. Kovačić ističe kako Škarica brzo napreduje i razvija se u stilsku veličinu, ima osjetilo za boju i originalan je. Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić ovoga autora vidi kao novo otkriće u svijetu mladih slikarskih snaga, osobu koja je vidno opčarana svojim ramskim i hercegovačkim korijenima. Zagrebačka slikarica Dijana Uhlik Stanković zamjećuje kako Škarica posjeduje poseban dar za kamen i pejzaž te domeće kako ima mogućnost postati izvrstan slikar pošto je očito time od Boga nadaren.

aluminij.ba