Tužiteljstvo traži izvješće o smrti djevojčice

Mostar, bolnica, Dalmacija, gripa, HNŽ, SKB Mostar, beba, Mostar, bolnica, Mostar, transplatacija bubrega, SKB Mostar, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, beba, Nova godina, bolnica, Klinička bolnica Mostar, krv, darivanje krvi, dragovoljno darivanje krvi, cinestar, donacija, SKB Mostar, Mostar, menigitis, smrt, obdukcija, Mostar, djevojčica, crna kronika, bebe, smrt bebe, Mostar, SKB Mostar, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, šećer, SKB Mostar, beba, SKB Mostar, tečaj, SKB Mostar, Kirurgija, trudnoća, maloljetnice, Vajdana Tomić, SKB Mostar, bubrezi, transplatacija bubrega, Ante Kvesić, SKB Mostar, radnik, ozljeda, SKB Mostar, SKB Mostar, bakterija, SKB Mostar, MJERE, SKB Mostar, HNŽ, naplata, SKB Mostar, Novac, tužbe, SKB Mostar, posjeta, posjeta mostaru, SKB Mostar, djelatnici , zmije, ugriz zmije, SKB Mostar, Natječaj, natječaj za posao, Ljubo Bešlić, gradonačelnik, gradonačelnik Mostara, SKB Mostar, Natječaj, SKB Mostar

"Zatražit ćemo od bolnice izvješće o smrti djeteta. U ovakvim slučajevima teško je doći do istine, bolnica se uvijek dobro pokrije papirima, ali moramo provjeriti što se točno dogodilo", kaže Jurišić.

On dodaje kako će se Tužiteljstvo uključiti u slučaj ukoliko se uoče propusti u liječenju.
Trogodišnja djevojčica I. Z. preminula je u subotu u SKB-u Mostar, a sumnja se da je u pitanju meningokokna sepsa, piše Dnevni list.

Bolest brzo napreduje

Djevojčica je prvo dovedena na pedijatrijski odjel u Dom zdravlja Mostar. Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar kaže da je dijete u subotu u prijepodnevnim satima dovedeno u Dom zdravlja u jako teškom stanju. "Dijete je reanimirano i kolima Hitne pomoći poslano u Centar urgentne medicine (CUM) SKB-a Mostar. Ono je najvjerojatnije umrlo od meningokokne sepse. Dijete je prije toga bilo u punom zdravlju, a bolest se jako brzo razvila", kaže Pehar.

Iz SKB-a kazali su kako je djevojčica vozilom Hitne pomoći dovezena u bolnicu te da već tada nije davala znakove života. Liječnici su sat i pol pokušali izvršiti reanimaciju, no, nažalost, bezuspješno.

Liječnici objašnjavaju kako je u većini slučajeva meningokokna sepsa bolest sa smrtnim ishodom i da je medicina tu nemoćna. Bakterija koja uzrokuje bolest nerijetko je prisutna u ljudskom organizmu, a kobna je kod pada imuniteta.

"Najgori oblik bolesti je tzv. fulminantna (brzo progresivna) sepsa koja se uglavnom javlja kod male djece, a očituje se naglim početkom s visokom vrućicom i pomućenjem svijesti sve do kome ili opsežnim krvarenjima u koži i sluznicama te u unutarnjim organima, pri čemu dolazi do njihovog zatajenja u roku od 6 sati do maksimalno 24 (48) sati sa smrtnosti od 95%", objašnjavaju epidemiolozi.

Obdukcija

Iz SKB-a Mostar jučer su kazali kako je urađena obdukcija preminule djevojčice koja je zatražena od liječnika iz Centra urgentne medicine (CUM) SKB-a Mostar.
"Obdukcija se vrši u Zavodu za patologiju, citologiju i sudsku medicinu SKB-a Mostar. Obdukcijski nalaz će utvrditi točan uzrok smrti. Nalaz obdukcije će biti završen u roku od 30 dana", naveli su iz Odjela za odnose s javnošću SKB-a Mostar.

Iz bolnice su potvrdili i da je dječak inicijala J. Z. (brat preminule djevojčice), star pet godina, 11. 4. 2015. godine u ranim prijepodnevnim satima primljen na Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar sa simptomima akutne infekcije sr. živčanog sustava, tj. meningitisa. "Poduzete su sve mjere adekvatnog dijagnostičkog i terapijskog pristupa liječenju bolesnika. Dječak je hospitaliziran na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar, dobrog je općeg zdravstvenog stanja, izvan životne opasnosti", navode iz bolnice.
Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar također je kazao da nema razloga za paniku, jer su poduzete sve potrebne mjere i sve osobe koje su bile u kontaktu s djevojčicom dobile su potrebnu preventivnu terapiju.

Ove godine u Federaciji su evidentirana tri slučaja bakterijskog meningitisa. Početkom godine od meningokokne sepse umrla je četveromjesečna beba iz Maglaja.

Meningitis u ožujku i travnju

Bakterija Neissseria meningitidis, poznatija kao meningokok, prisutna je u cijelome svijetu, sezonskog je karaktera s vrhuncem pojavnosti u ožujku i travnju.

Meningokok nastanjuje gornje dišne putove (sluznicu nosa i ždrijela) isključivo čovjeka, a s osobe na osobu se najčešće prenosi kapljičnim putem pri govoru, kašljanju i kihanju ili preko poljupca. Važno je naglasiti kako uzročnik meningokokne sepse nije toliko zarazan kao uzročnici gripe i prehlade pa je za prijenos bolesti potreban izrazito bliski kontakt.
Najznačajniji klinički oblici meningokokne bolesti su meningokokni meningitis i akutna meningokokna sepsa i to zbog svog visokog letaliteta, odnosno velike učestalosti smrtnog ishoda, koji se kod meningitisa kreće od 5 do 10%, a kod akutne sepse doseže i 40 %.