Troplet: Javna tribina Izbjeglice i migranti

Troplet, Tropletovi dani kulture, javna tribina, agencija UN-a za izbjeglice, izbjeglice, emigranti
Trenutno u svijetu ne postoji aktualnija tema od migrantske krize. Svjedoci smo te krize koja zapljuskuje i naše krajeve, koja je postala problem cijele Europe, a po mnogima, to je najveća sigurnosna prijetnja od završetka II svjetskog rata. Cijelu ovu tematiku dodatno aktualizira i komplicira teroristička prijetnja i događaji kao što je tragično događanje u Parizu, prije nekoliko dana, kao i sinoćnje ubojstvo dva vojnika u Sarajevu.

Migrantska kriza otvara mnoštvo pitanja. Spomenut ćemo samo nekoliko. Koliko će kriza trajati? Koliko migranata će doći? Postoji li veza između migranata i terorizma? Ima li razloga strahovati? Jeli to spontana ili smišljena migracija? Jeli u pozadini neka zavjera? Koje posljedice će biti za Europu, Domovinu, nas osobno? Može li se BiH nositi s izazovima krize? Zašto vojno sposobni ljudi dolaze ovamo a ne brane svoje domove? Kakva je uloga medija? Zašto migranti ne idu u bogate arapske zemlje? ... I najvažnije, kako krizu riješiti?

Na ta pitanja će pokušati odgovoriti poznati i priznati politički i javni djelatnici.

Jedan od njih je vodeći hrvatski demograf, prof. dr. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. On je više puta u različitim prigodama komentirao migrantsku krizu i, između ostaloga, tvrdi da multikulturalizam nije uspio a usmjeravanje muslimana prema Europi nije tako bezazleno, te da Europa nema odgovor na ovu vrstu krize.

Sljedeći sudionik javne tribine je, dobro poznato nam lice s malih ekrana, novinar HRT-a, Zoltan Kabok. Zoltan Kabok bio je ratni dopisnik iz Domovinskoga rata i s Kosova. Izvješćivao iz "Pustinjske Oluje" u Iraku, prvi je novinar jedne strane novinske redakcije koji je ušao u Darfur (Sudan), izravno je pratio "narančastu revoluciju" u Ukrajini i pozorno prati migrantsku krizu. Gdje je kriza tu je i Zoltan Kabok (nadam se ne i obrnuto), te zasigurno ima što reći o problematici migranata i izbjeglica.

Treći (ili prvi) sudionik je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH. Samim položajem doministra Krešić jedna je od najpozvanijih osoba u BiH koje može meritorno govoriti o problematici migranata i spremnosti BiH na odgovor izazovima krize. Posebno stoga što je ovo već drugi mandat koji Mijo Krešić provodi na mjestu zamjenika ministra sigurnosti BiH. Dobro poznaje i geo-političke odnose na širem prostoru migrantske krize, pa će moći reći nešto i o tome a ne samo o stanju i mogućnostima BiH.

Javna tribina će se održati u petak, 20. studenoga u Galeriji kraljice Katarine HD H.S.Kosača u Mostaru, s početkom u 19 sati.