TRAŽI SE CRNI POLO: Novi pokušaj otmice djeteta u Mostaru!?

otmica, pokušana otmica, Mostar, otmica, pokušana otmica, otmičar, Mostar, pokušaj omice , nesporazum
...za Dnevni list kako je jedna žena prijavila pokušaj otmice djevojčice.

Policija provjerava

"Detalji prijave se provjeravaju. Žena je dala i dio registarske oznake vozila iz kog je navodno pokušana otmica, ali više detalja ne znamo", rekao je Marić.

On je napomenuo da je u posljednje vrijeme u BiH bilo više prijava sličnog sadržaja, ali da se nije radilo o otmicama.

Upitan je li rasvijetljen slučaj navodne otmice koja je prijavljena u naselju Buna prije mjesec dana, Marić je kazao da policija "nema ništa" u vezi s tim slučajem.

Prema nezvaničnim informacijama s terena pokraj djevojčice uzrasta četvrtog ili petog razreda osnovne škole zaustavilo se vozilo iz koga je navodno pokušana otmica. Slučaj je prijavila žena koja se našla u blizini i koja je zapamtila dio tablica.

Iz nezvaničnih policijskih izvora doznajemo da je policiji naloženo da se traga za vozilom marke polo crne boje.

Slučaj na Buni

Polovinom travnja MUP-u HNŽ-a prijavljen je pokušaj otmice u mostarskom naselju Buna.

Policijski glasnogovornik kazao je tada kako su roditelji jedne maloljetne djevojčice prijavili slučaj te kako su nakon toga brzom reakcijom policije na sjeveru Mostara, u naselju Vrapčići uhićene osobe u kombiju koje su privedene i ispitane. Osobe koje su privedene su nakon saslušanja puštene i ispostavilo se da nemaju nikakve veze navedenim događajem.

Prema navodima školaraca i mještana toga naselja ispred pekare na Buni koja se nalazi odmah uz magistralnu cestu M-17 iz kombija narančaste boje muška i ženska osoba su djevojčicu pozivale da uđe u kombi mameći je slatkišima, ali je ona uspjela pobjeći.

Podsjetimo da se slučaj pojave kombija koji vrebaju djecu u Mostaru, ali i ostalim gradovima u regiji javlja skoro svake godine. U nekoliko slučaja se potvrdilo kako se radi o lažnim dojavama, gdje su djeca iz radoznalosti ili pak zbog problema u školi izmišljala kako ih je netko želio kidnapirati. Sa druge strane policija svaki ovakav slučaj istražuje do kraja i sa mnogo opreznosti jer smo u zadnjih desetak godina u cijeloj regiji svjedoci kidnapiranja i brutalnih ubojstava djece. Zbog svega navedenog i policija koja provjerava navode, kao i prosvjetni radnici upozoravaju roditelje da više razgovaraju sa djecom i objasne im opasnost koja vreba, ali i odgovornost u slučaju da lažno prijave ovakve slučajeve koji znaju poremetiti cijelu društvenu zajednicu.

Djeca izmišljaju: Prije nekoliko godina sličan slučaj prijavljen je i u mostarskom naselju Rodoč. Tada su dvije djevojčice tvrdile da su ih pokušali oteti ljudi iz bijelog kombija. No, istragom je utvrđeno da su djevojčice izmislile cijeli slučaj.

Lažne ili neutemeljene prijave

Podsjetimo kako je u listopadu prošle godine u Sarajevu zavladala opća panika zbog niza prijava djece kako su ih nepoznate osobe pokušale kidnapirati. U jednoj sarajevskoj školi u nekoliko dana prijavljena su čak tri takva slučaja, dok su zabilježena i dva odvojena slučaja u kojima su navodno nepoznate osobe pozivale djecu da uđu u kombi bijele boje. Nakon niza istražnih radnji pronađen je bijeli kombi u kojem se na mjestu suvozača nalazila plastična maska. Privedeni su i saslušani radnici jedne sarajevske tvrtke, te je utvrđeno kako se radilo o internoj šali sa maskom, te kako radnici nisu ni na koji način ugrožavali djecu. Samo nekoliko dana nakon što se slegla prašina oko navodnih otmica u Sarajevu uslijedila je blokada Zenice.

Jedna 11-stogodišnja djevojčica je prijavila kako su je na putu do škole dvije nepoznate osobe uhvatile i uvukle u kombi, te kako je uspjela pobjeći kada se kombi zaustavio i kada su otimači pokušali oteti još jednu djevojčicu. Policija nikada u ovom slučaju nije rekla da li se radilo o lažnoj prijavi ili što je ustanovljeno. U listopadu je bilo više ovakvih prijava, a samo iz MUP-a Tuzlanske županije su tada kazali kako su imali dvije lažne dojave te kako su djeca nakon razgovora sa policijom priznala da lažu iz raznoraznih razloga.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, [email protected]