Tita izbacili iz Mostara

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja

Preimenovanje ove ulice dodatno je zakompliciralo situaciju s pojedenim nazivima mostarskih ulica o kojima se već duže vrijeme u gradu raspravlja, s naglaskom na one  imenovane po osobama iz Drugog svjetskog rata.

Ići legalnim putem


Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić osudio je način na koji je spomenuta ulica, najvjerojatnije od pojedinca promijenjena, kazavši kako je prava adresa da se to uradi Gradsko vijeće te da se iste ne mogu mijenjati bez odluke zakonodavne vlasti.
- Način jednostranog i prisilnog puta nije dobar način i ne vodi ka dobru u ovom gradu, tako da vjerujem da će oni koji su to učinili pokrenuti inicijativu za izmjenom na regularan način. Ukoliko se ime ulice treba mijenjati, to trebaju uraditi na pravoj adresi, samovoljno i jednostrano ne vodi ničemu dobrom, kazao je Bešlić.
Pojasnio je kako smatra da iza ovog čina stoji pojedinac, jer koliko mu je poznato, nijedna institucija se nije oglasila za ovakvom inicijativom. 

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

Kad su u pitanju mostarske ulice koje nose imena po fašistima iz Drugog svjetskog rata kao što su Jure Francetić, Mile Budak, Ante Vokić i Mladen Lorković, Bešlić je podsjetio da je u dva navrata u prošlom sazivu Gradskog vijeća predlagao da se ista promijene, no većinsku potporu vijećnika nije dobio. 

- Pri Gradskom vijeću je tada formirana Komisija za preimenovanje spornih ulica, ta komisija i sad postoji, a je li išta učinila po ovom pitanju, nije mi poznato. Ja nisam promijenio mišljenje, mislim da se imena određenih ulica treba izmijeniti. Nije isključeno da u ovom sazivu Vijeća neće doći i do toga, kazao je Bešlić.
Vijećnik Oliver Soldo samovoljnu izmjenu Titove ulice smatra čistom provokacijom
- Ja osobno jesam za izmjenu imena te ulice, ali da se ista izvrši legalnim načinom i postizanjem konsenzusa oko samog imena, a to je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću. Tu sad promjenu mogu smatrati samo provokacijom neodgovornih pojedinaca ili skupina, ostaje za vidjeti hoće li se itko identificirati i navesti s kojim ciljem je to uradio, kazao je Soldo. Naveo je kako se istinski zalagao, a i danas to čini, za promjenu svih ulica u gradu Mostaru koje vrijeđaju nečije dostojanstvo, a to su ulice vezane za bivše režime koji su upravljali ovim područjima.

- Diktatori koji su nanijeli puno zla ovom narodu ne zaslužuju nositi imena ulica i trgova u ovom gradu, ulice trebaju nositi ime osobe koje su dale doprinos u kulturnom, znanstvenom, političkom društvenom i drugom angažmanu i koje su obogatile ovo područje, a ne koje su mu nanosile štetu i zlo, kazao je Soldo.
Na upit zbog čega se u prošlom sazivu nije mogao postići konsenzus oko preimenovanja navedenih ulica, kazao je kako je isto bila politička igra SDA i SDP-a koji su, navodi, htjeli stvoriti potencijalno krizno žarište i nije im odgovaralo da se promijene ulice iz Drugog svjetskog rata iz razloga jer bi oni izgubili jaki argument protiv HDZ-a. 

- To je bio njihov politički argument kojim su oni nas pred međunarodnom zajednicom ucjenjivali i razumijem njihovu politički strategiju, ali ne razumijem njihovu ljudskost, kazao je Soldo.

Imena donosila općinska vijeća


Suad Hasandedić tek je od Dnevnog lista čuo za izmjenu Titove ulice. Samovoljno preimenovanje je osudio, ponovivši kako izmjenu ulica donosi Gradsko vijeće.
- Nedavno smo radili izmjenu imena škola, ali o ulicama nismo raspravljali. Vijeće je formiralo Komisiju koja bi se bavila tim pitanjem još u prošlom sazivu. Ovaj saziv vijećnika, istu, mada je bilo nekoliko inicijativa, nije formirao. Zašto se to nije uradilo, nije mi poznato. Kad je u pitanju izmjena spornih ulica, koju SDA u prošlom sazivu Gradskog vijeća nije podržao, Hasandedić je kazao kako imena spornih ulica nije donosilo Gradsko vijeće već tadašnja općinska vijeća, točnije bivša Općina Jugozapad. 

- Treba postaviti pitanje zašto isti koji su tad imenovali ulice po fašističkim vođama sada iste osporavaju. Nije sporno, ta imena treba izmijeniti, ali također Komisija za imenovanje ulica, koje sam i ja član, nastojala je generalno riješiti čitavu situaciju oko toga, da ne budemo taoci onih koji su ta imena davali, a sad ih odjednom žele mijenjati. Ja nisam davao ime ulici po Mili Budaku i ne osjećam se dužnim da ju mijenjam, kazao je Hasandedić pojasnivši kako bi prije izmjene naziva ulica trebalo provesti širu raspravu i kompletnu reviziju o tome zašto su se i mijenjali nazivi ulica iz 1991. godine. 

Paunovski: Ovaj saziv Vijeća nema rješenja

Vijećnik Milenko Paunovski također je osudio samovoljno postavljanje novog naziva Titove ulice podsjetivši kako ova odluka nije bila na Vijeću, niti ju je Vijeće donijelo. Smatra kako se o imenima ulica u gradu još dugo neće raspravljati.
- Mislim da neće doći do bilo kakvog političkog rješenja jer ovaj saziv Vijeća s ovakvim političkim snagama ne može apsolutno ništa riješiti . Ne može se postići konsenzus ni oko stvari bitnih za život građana ovog grada, a ne o nazivima ulica. Nažalost, to je tako, mišljenja je Paunovski.