FOTO  Tina Vekić: Studenti koji završe Studij edukacijske rehabilitacije imaju jako dobro perspektivu.

Studij edukacijske rehabilitacije, FPMOZ, Tina Vekić

O kakvom je studiju riječ, što on predstavlja i donosi sadašnjim, ali i budućim studentima razgovarali smo sa Tinom Vekić, tajnicom  Studija edukacijske rehabilitacije.

Za početak recite nam nešto u kratkim crtama o Studiju edukacijskih rehabilitacija?

Studij edukacijske rehabilitacije pripada u znanstveno polje edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, grana inkluzivna edukacija i rehabilitacija. Predmet bavljenja usmjeren je na djecu i mlade s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Zadaća je pružanje potpore ovoj populaciji u svakodnevnom funkcioniranju te stvaranje preduvjeta u društvu za njihovo aktivno uključivanje kao ravnopravnih članova. Studij traje ukupno pet godina, od toga preddiplomski studij traje 6 semestara (3 godine), a diplomski studij traje 4 semestra (2 godine). Nastavni plan i program studija edukacijske rehabilitacije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru usklađen je s planom i programom studija edukacijske rehabilitacije na Sveučilištu u Zagrebu u Republici Hrvatskoj, a time i s europskim iskustvima.

Od kada ovaj Studij djeluje pri FPMOZ-u Sveučilišta u Mostaru?

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti izvršio je sve potrebne pripreme te je u akademskoj 2015. /16. godini krenuo s preddiplomskim i diplomskim studijem edukacijske rehabilitacije.

Prije par dana imali ste Dan otvorenih vrata Studija edukacijskih rehabilitacija. Kako je to proteklo i da li ste zadovoljni odazivom?

Tako je. U ponedjeljak, 20. ožujka 2017. godine, u okviru Dana otvorenih vrata na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, imali smo Dan otvorenih vrata Studija edukacijske rehabilitacije. Program je počeo u 17:00 sati. Program smo održali u prostorijama Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru, te je obuhvatio predstavljanje Studija budućim studentima s ciljem pružanja informacija sudionicima o samom Studiju i njegovu funkcioniranju, info kutak, te iskustvene radionice za maturante. Radionice su realizirale asistentice Studija edukacijske rehabilitacije: Zrinka Dumančić, Magdalena Perić i Maja Smolić. Također su bili prisutni i naši sadašnji studenti koji su sa učenicima podijelili svoja iskustva o studiranju Studija edukacijske rehabilitacije na našem Fakultetu. Svakako da smo zadovoljni s odazivom, a također i svakodnevno dobivamo upite vezane za Studij od strane zainteresiranih budućih studenata.

Što u biti ovaj studij može ponuditi nekim budućim generacijama studenata?

U okviru studijskog programa edukacijske rehabilitacije studenti stječu temeljna znanja o dijagnostičkim, odgojno-obrazovnim i terpijskim postupcima, timskom radu, profesionalnoj etici i interdisciplinarnoj komunikaciji.

Završetkom studija prvostupnik može sudjelovati, uz nadzor magistra struke, u:

* kreiranju i primjeni programa podrške u ranom razvoju

* odgoju i obrazovanju

* zapošljavanju i uključivanju u život socijalne zajednice djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom.

Magistri edukacijske rehabilitacije imaju usvojena znanja i vještine potrebne za:

* profesionalnu interdisciplinarnu suradnju (u odgoju i obrazovanju, rehabilitaciji i kliničkoj praksi)

* neposredni odgojno-obrazovni rad

* savjetovanje drugih stručnjaka i roditelja, kao i za superviziju rada prvostupnika koji je završio preddiplomski studij odgojno-obrazovne rehabilitacije

* Osposobljeni su za pretraživanje literature, baza podataka i drugih izvora informacija

* Sposobni su planirati i provoditi znanstvena istraživanja

* Imaju razvijenu svijest o provođenju profesionalne etike i odgovornosti u odgojno-obrazovnoj rehabilitacijskoj praksi te prepoznaju potrebu i spremnost za uključivanje u cjeloživotno učenje.

Imate li uvid kakvu perspektivu imaju student koji završe ovaj studij?

Na temelju znanstveno-stručnih razloga kao i relevantnih informacija Zavoda za zapošljavanje dobili smo uvid u potrebe odgojno-obrazovne djelatnosti i tržišta rada, stručno osposobljen edukacijski rehabilitator nalazi svoje mjesto u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, od dječjih vrtića, osnovnih škola, srednjih škola, odgojnih domova, učeničkih domova, do svih drugih ustanova koje se bave formalnim i neformalnim odgojem, obrazovanjem, školovanjem i osposobljavanjem. Naime, potrebe tržišta rada za ovakvim profilom stručnjaka ne nalaze se samo u odgojno-obrazovnim ustanovama, već i u javnim i državnim institucijama.

Stoga smatram da je studenti koji završe Studij edukacijske rehabilitacije imaju jako dobro perspektivu.

Za kraj neka poruka sadašnjim, ali i budućim studentima Studija edukacijskih rehabilitacija?

Kao što bih poručila svim studentima, a ne samo našim: birajte ono što volite, učite i stječite potrebne kompetencije, kako biste jednog dana bili osposobljeni svoj posao izvršavati sa zadovoljstvom, odgovornošću i na taj način činiti sebe sretnima, kao i ljude oko sebe.

HERCEGOVINA.info