Tek nekolicina okupljenih prosvjednika iz udruge 'Zaboravljeni branitelji' u Mostaru

prosvjedi branitelja, prosvjedi, Mostar
Iako im prosvjedi u 4 općine ZHŽ-a, Mostaru i Tuzlanskoj županiji nisu dozvoljeni, predsjednik Udruge "Zaboravljeni branitelji", Vlado Marušić, kazao je jučer u razgovoru za prvi.tv, kako su branitelji na rubu snaga i kako smatra da će se u prosvjede ipak krenuti.

Naime, zbog proceduralnih razloga iz navedenih županija i gradova odbijen im je zahtjev, na što su oni uložili tužbe koje su odbačene kao neosnovane.

Razvojačeni branitelji najavili su i blokadu graničnih prijelaza Doljani, Orah, Crveni Grm i Bijača, a od ranog jutra u pripravnosti su federalne i županijske snage policije, granična policija i specijalci.

U Mostaru se trenutno 15-ak prosvjednika okupilo na Španjolskom trgu, nakon čega su trebali krenuti ka zgradi Vlade HNŽ-a i zgradi središnjice HDZ-a. Obzirom da ih je veoma mali broj, prosvjedi bi se uskoro mogli i završiti, javlja nam reporter s terena.

Kako je u razgovoru za prvi.tv kazao Marušić, njegova odgovornost će prestati ukoliko krenu protesti,a on će se svojim braniteljima priključiti.

Policija diljem Federacije BiH je u pripravnosti, jer nisu isključeni izgredi, paljenja ili sukobi bilo koje vrste.

Trenutno ispred zgrade Vlade HNŽ-a i središnjice HDZ-a nema prosvjednika, no pripadnici PU mostar, i specijalne jedinice čuvaju navedene zgrade kako ne bi došlo do eventualnih izgreda, prenosi prvi.tv.

Iako ni u Mostaru navedena braniteljska populacija nije dobila dozvolu za održavanje prosvjeda, izgleda kako su pojedinci ipak krenuli u ostvarivanje svojih zahtjeva koji su većini ostali nedorečeni, nepotpuni i u krajnju ruku čudni jer dolaze u vrijeme kada se u Mostaru vode pregovori o lokalnim izborima, te su se brojni mediji zapitali kakvoj političkoj platformi oni pripadaju i čije ciljeve zapravo ostvaruju.  Napominjemo, najavljeni su prosvjedi ispred vladajućih stranaka, no u ovom slučaju spominjali su isključivo Vladu HNŽ-a i središnjicu HDZ-a, dok zgradu vladajućih SDA i SBB-a u Mostaru, nisu spomenuli.

U Sarajevu su protesti dozvoljeni, pa su nakon postrojavanja pred stadionom Koševo razvojačeni branitelji  u koloni krenuli prema zgradi Vlade FBiH. Tamo su, kako navode sarajevski mediji dočekani pljeskom, a ušli su i na pregovore. Kazali su kako ne odlaze dok se nešto ne riješi. 

Članovi nekoliko braniteljiskih udruženja s područja Tuzlanske županije blokirali su petlju Šićki brod. Kako navode, na ovaj korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa vlasti prema ovoj kategoriji društva. Uz povike "Lopovi" i "Dole vlada" sudionici skupa defiliraju petljom, prenosi Klix ba.

prvi.tv