TDK 2015: Predstavljena knjiga Pet redaka – Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943. – 1944.

knjiga, Troplet, Tropletovi dani kulture
... "Pet redaka - Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943. - 1944.".

Na početku je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem don Nike Luburića izveo pjesmu „Bliže sam". Pored te pjesme, zbor je kasnije izveo još dvije pjesme, prvo „Na nebu moje duše" i na kraju „Ave Marija".

Nakon uvodne pjesme i pozdrava koje je u ime HKZ Troplet uputio Ante Bender, voditelj događanja, nazočnima se obratio mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić. On je ukratko prepričao svoje poznanstvo s don Ivanom Tomasom. Ispričao je kako ga je pokojni biskup Čule poslao u Rim na školovanje prije 50 godina, a kada je otišao po putovnicu, u SUP-u su ga strogo upozorili da se ne smije susretati s don Ivanom Tomasom. Isto se dogodilo i nakon pet godina kada je ponovo odlazio u Rim. Spomenuo je ogromnu pisanu građu izuzetne vrijednosti koju je don Ivan ostavio iza sebe a koja se planira izdati u 27 svezaka.

Don Željko Majić je ukratko izložio životni put don Ivana, od odlaska u travničku gimnaziju, preko sarajevske bogoslovije do Rima i izgnanstva. Naglasio je da je don Ivan postao žrtva vatikanske „ostpolitik" (pokušaj da se uspostavi kakav-takav dijalog s komunističkim zemljama, među kojima je bila i SFRJ). Don Ivan je pokorno prihvaćao sve crkvene odluke, ali ga je boljelo što su na te odluke utjecali bezbožni komunisti. Rekao je da je ostavština don Ivana bogat i neistražen rudnik.

Marko Tokić je pohvalio priređivača koji je obavio veliki i težak posao uz odgovarajući znanstveni pristup. Napomenuo je da je don Ivan bio strog prema sebi jer je zapisivao pet redaka svaki dan, a ta kratka forma je zahtijevala izuzetno jezgrovit zapis. Posebno je naglasio podli i pokvareni odnos Talijana u to vrijeme prema Hrvatima, ali i kritiku fašizma i u Njemačkoj i u Italiji. Z njih je napisao da su gadovi čovječnosti i grobari katoličanstva.

Priređivač, Domagoj Tomas, je ukratko opisao rad na knjizi kao i njenu strukturu. Ponovio je riječi biskupa Ratka o planu izdavanja 27 svezaka s građom iz zaostavštine don Ivana Tomasa, te se zahvalio onima koji su pomogli u izdavanju knjige