TDK 2015: Predstavljanje knjige Pet redaka – Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943. – 1944

don ivan tomas, knjiga
...svećenikom Mostarsko-duvanjske biskupije, organiziramo predstavljanje knjige "Pet redaka - Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943. - 1944.".

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, u svome nizu Collectanea Croatico-Hieronymiana de Urbe, uza suizdavače Mostrsko-duvanjsku biskupiju i Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osjeku, objavio je 2014. godine knjigu Pet redaka - dnevnik don Ilije Tomasa (Drinovci, 1911. - Rim, 1992.), svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije. Život tog istaknutog svećenika naše biskupije nedostatno nam je poznat. Naime, 51 godinu proveo je u izgnanstvu u Rimu gdje 1941. godine upućen na postdiplomski studij. Nakon rata, kao i mnogi drugi svećenici koji su se posvetili pomoći hrvatskim izbjeglicama, ni on se nije moga vratiti u Domovinu i Biskupiju. Stoga se u Rimu nastavio baviti humanitarnom djelatnošću te se posvetio znanstvenom i književnom radu, pisanju (ponekad žustrim polemikama) i posebice uređivanju Hrvatskoga programa Radio Vatikana (1954.-1962).
O sebi je, u vlastoručnoj oporuci, zapisao: "U svome radu i životu nastojao sam se voditi načelima katoličke vjere i ljubavlju prema svom hrvatskom narodu. Svojim riječima i člancima nastojao sam pridonijeti kulturi, slobodi i afirmaciji hrvatskoga naroda, iz kojeg sam potekao i za koji sam radio, molio i trpio." Don Ivan Tomas je bio dobro poznat kao voditelj Hrvatskoga programa Radio Vatikana i veliki protivnik komunističke Jugoslavije, od kojeg se može učiti kako trebamo voljeti svoju Domovinu. Tomas je bio vjeran i poslušan svećenik Katoličke Crkve, intelektualac i aktivist te uz dr. don Krunoslava Stjepana Draganovića, jedna od glavnih smetnji za uspostavu diplomatskih odnosa Vatikana i SFRJ.

Knjiga Pet redaka - don Ivanov dnevnik od 1. siječnja 1943. do 25. ožujka 1994. - a koju je priredio mladi znanstvenik Domagoja Tomas iz Osijeka, nastala je kako sam don Ivan zapisuje iz želje: "da malo prenosi prolaznosti, da unesem nešto stege uz svoje promatranje svijeta i života, da se prisilim češće uzimati pero u ruke, da i ukus odgajam, da hranim zbor svojih sjećanja: bilježit ću, dok mi ne dosadi, kratko i jasno, crtice, koje su me dirnule ili koje bi mi mogle kasnije poslužiti u oživljavanju situacija."

Knjiga izvrsno predstavlja život u Rimu u iznimnim povijesnim okolnostima, te je dragocjen izvor podataka o životu Rimljana, ponašanju političara, vojnika, svećenika, crkvenih dostojanstvenika i drugih, što sve može poslužiti kao izdašan izvor nadahnuća dolazećim hrvatskim naraštajima.
U nedjelju, 15. listopada, u velikoj katederalnoj dvorani, odmah nakon večernje Svete Mise bit će predstavljanje ove vrijedne knjige. U predstavljanju sudjeluju: Dr. Ratko Perić, biskup Mostarsko-Duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-Mrkanski; don Željko Majić, generalni vikar; dr.sc. Marko Tokić i Domagoj Tomas, priređivač.