Svi žele sa zvonika crkve vidjeti grad

zvonik

... dvije godine i novu, danas nezaobilaznu, turističku atrakciju - pogled na grad mostova sa 78 metara visine, piše Večernji list BiH.

Naime na 78. metru zvonika franjevačke crkve sv. Petra i Pavla prije dvije godine otvoren je vidikovac s kojeg je Mostar vidljiv iz ptičje perspektive. Ante Raič, direktor tvrtke Campanile u vlasništvu mostarske franjevačke crkve, govori nam da je zvonik svake godine sve posjećeniji i da se našao na turističkoj karti Mostara.

- Ovo je druga sezona da zvonik ugošćuje turiste. Povećanjem broja turista i zvonik je sve posjećeniji. U zvoniku se nalazi i prikaz povijesti Mostara i postavljen je tako da ga turisti mogu pratiti od dizala do vidikovca. Za invalide je napravljen mali vidikovac, tako da oni koji Mostar ne mogu vidjeti sa 78. metra, to mogu učiniti s 45 metara - govori nam Raič. Osim zvonika, tvrtka Campanile upravlja parkiralištem za autobuse, suvenirnicom i kafeterijom.

- Naše parkiralište posjećuju najviše izletnici Mostara koji se u gradu zadrže po nekoliko sati i idu na druge destinacije. Nekada je bilo najviše turista iz Italije i Dubrovnika, ali i Francuza, Španjolaca te Nijemaca. Posljednjih nekoliko godina povećava se broj turista iz Poljske. Broj turista iz Azije je veći trostruko. Oni su sada jedni od značajnih gostiju i, što je vrlo važno, dolaze tijekom cijele godine - kaže Raič.

- Od mnogih vozača autobusa koji dovoze turiste u Mostar čujemo da je ovo zasigurno najuređenije parkiralište za autobuse na Balkanu, koje pruža sve usluge odjednom za 43 autobusa, odnosno vozače i turiste. Također, i sama blizina Staroga grada kao turističke destinacije daje mu reference - govori Raič.

Nakon što je stara jezgra Grada Mostara stavljena pod zaštitu UNESCO-a, a brojni svjetski mediji simbol Mostara uvrstili među pet najljepših mostova svijeta, grad svake godine posjećuje sve više turista. Tomu svakako doprinose i mostarski franjevci koji pružaju visokokvalitetne usluge turistima iz svih krajeva svijeta.