Sveučilište u Mostaru: Zabrana dekoltea i mini suknjica na nastavi

sveučilište, studenti, sveučilište, Mostar, studenti, maturanti, sveučilište, bolonjski sustav, bolonja, studenti, Sveučilište Mostar, javna tribina, studiranje, Sveučilište Mostar, studenti

Kako tvrde na Sveučilištu, ovakav dokumenat do sada nije ponuđen na prostorima regije, iako je bilo nekih pokušaja pojedinih fakulteta, posebno vjerskih.

"Pregledali smo i proučili niz sličnih dokumenata na renomiranim svjetskim sveučilištia kao što su Harvard, Oxford, Cambridge te nekim uglednim privatnim sveučilištima, koristeći njihova iskustva, svakako prilagođavajući ih našim uvijetima, napravili smo ovaj prijedlog pravilnika o odijevanju", rekao je pomoćnik rektora za odnose sa javnošću dr. Zoran Tomić.

Dok velika svjetska sveučilišta imaju izuzetno liberalne poglede na odijevanje, ugledna vjerska sveučilišta imaju dosta konzervativne stavove sa puno detalja.

"Naš pravilnik je nešto između te je usklađen sa našom kulturom. Recimo da su to više preporuke, a manje zabrane i obaveze", naglasio je Tomić.

Ponuđeni nacrt u prvom dijelu govori o odijevanju nastavnog osoblja. Pored uvodnog dijela u kome se govori o prikladnosti odjeće, istaknuto je kako suknja ili haljina profesorice ne bi smjela biti nipošto iznad koljena. Košulja ni pretijesna ni raskopčana, a posebno ne bez rukava.

Parfem se preporučuje, ali ne upadljiv, kao ni boje odjeće i nakit. Kape nisu odgovarajuće za zatvorene prostore, preporuka je pravilnika. Njihove muške kolege trebale bi nositi odijela sa kravatom, a samo košulja bez kravate može biti kratkih rukava. Parfemi i kape - slično kao i kod njihovih kolegica.

Slično, ali nešto ležernije može se oblačiti nenastavno osoblje. Kada su u pitanju studenti, tada se preporučuje ležerna i pristojna odjeća. Studenti, pa bili oni ženskog ili muškog spola, ne bi trebali oblačiti majice i košulje bez rukava, sa posebnim naglaskom na zabranu dubokih dekoltea.

Bos ili u papučama je nepristojno dolaziti na fakultet. Prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva te mini suknjice nisu pristojna odjeća ni za predavanja, kao ni za ispite. Nečista odjeća, ona sa neumjesnim natpisima i porukama te razne uniforme i prenaglašena vjerska obilježja, također nisu poželjna.

Pravilnik je zasad na "peglanju" kod članica, koji će nakon razmatranja dati svoje primjedbe i moguće nove prijedloge, a nakon čega predstoji usvajanje pravilnika. Na Sveučilištu se nadaju da će ovaj pravilnik biti u funkciji još ove akademske godine.

vecernji list