FOTO  Sveučilište u Mostaru ugostilo buduće mlade znanstvenike

Mostar, Sveučilište u Mostaru
Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu.

Tako se međunarodni istraživački dan učenika već se drugi put održava i u Mostaru zahvaljujući suradnji znanstvenika sa FESB-a Sveučilišta u Splitu, FPMOZ-a i Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Tako su danas učenici Gimnazije 'fra Grga Martić' zajedno sa svojim profesoricama Silvijom Ćorić, Antonijom Topić i Matejom Doko jedan dan biti gosti FPMOZ-a i družiti se sa studentima i znanstvenicima dvaju sveučilišta koji će im pokušati približiti suvremenu znanstvenu metodologiju i tehniku koja omogućava povezanost cijeloga znanstvenoga univerzuma. Mostarski će gimnazijalci istodobno biti povezani s učenicima iz Peruge, Pavie, Madrida i Cipra s kojima će analizirati podatke, a rezultate analize zajednički će preko web konferencije moći prodiskutirati sa znanstvenicima na CERN-u.

Koordinatori ovog hvalevrijednog projekta približavanja znanosti mladima su prof, dr. Slavica Brkić i asistentica Antonija Bošnjak s mostarskoga Sveučilišta te prof. dr. Nikola Godinović i prof. dr. Ivica Puljak sa splitskoga sveučiilišta..

Dnevnik.ba