Sveučilište u Mostaru: Filozofski fakultet prima još 339 studenata, Medicinski tek 38

pravni fakultet, Sveučilište Mostar, Dani prava, Sveučilište u Mostaru, izbori, izbori u Mostar, studenti, studentski zbor, Sveučilište u Mostaru, Mostar

Pomoćnik rektorice za nastavu i studente prof. dr. sc. Vojo Višekruna kazao nam je da je na Sveučilištu ove godine 4300 slobodnih mjesta, a očekuje se da će upisanih studenata biti oko 3200. Kazao je da su u ponudi i nove studijske grupe, pa se ove godine upisuju i budući stomatolozi, kriminalisti, elektrotehničari.

Novina je i studij komparativne književnosti, te cestovni promet. Nove studijske grupe, kaže Višekruna, uvedene su sukladno potrebama tržišta rada. Dnevni list je nedavno pisao da ekonomisti i pravnici godinama čekaju posao u HNŽ-u, što pogoduje tome da brucoši sada više biraju smjerove kojima će lakše do posla. I Višekruna potvrđuje da je smanjen pritisak na Pravni i Ekonomski fakultet, a zanimanje preusmjereno na neke druge, pa i nove studijske grupe. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upisi se nastavljaju od 22.kolovoza do 30. rujna. Nakon provedenog razredbenog ispita i prvog upisnog kruga, ostalo je slobodnih mjesta u statusu redovito uz plaćanje i izvanredno za preddiplomski studij. Na Pravnom fakultetu ostalo je 78 slobodnih mjesta na studiju Pravo, a 54 na studiju Kriminalistika i sigurnosni menadžment.

Prijave

Prijave za razredbeni postupak u II. rujanskom roku za upis na Filozofski fakultet primaju se od 28. kolovoza do 3. rujna 2016. Ostalo je 339 slobodnih mjesta, od najmanje na studiju Njemački jezik i književnost(tek 4), a najviše na Informacijskim znanostima(59). Medicinski fakultet prima još dvadeset studenata, redovitih uz participiranje u plaćanju, te još 18 na novom studiju dentalna medicina. Nakon prvog upisnog roka slobodnog mjesta ostalo je i na Građevinskom fakultetu. Za 53 slobodna mjesta za provest će se drugi razredbeni rok, a prijave se primaju od 29. kolovoza do 6. rujna.

I na Fakultetu strojarstva i računalstva ostalo je slobodnog mjesta. Nakon prvog razredbenog roka na preddiplomskom studiju strojarstva preostalo je 32 slobodna mjesta u kategoriji redovitih studenata koji plaćaju studij.  Na preddiplomskom studiju računarstva preostalo je 4 slobodna mjesta kategoriji redovitih studenata koji studiraju uz potporu Ministarstva i 19 slobodnih mjesta u kategoriji redovitih studenata koji plaćaju studij.

Slobodna mjesta

Na preddiplomskom studiju elektrotehnike preostalo je 35 slobodna mjesta u kategoriji redovitih studenata koji plaćaju studij. Prijave za drugi razredbeni rok, za popunu preostalih mjesta na prvoj godini sveučilišnih preddiplomskih studija strojarstva i računarstva, na ovom fakultetu primati će se u razdoblju od 29. kolovoza do 2. rujna. Vrijeme prijava za drugi upisni rok, kao i datumi razredbenog postupka od fakulteta do fakulteta se razlikuju, pa zainteresirani podatke za grupu koja ih zanima mogu pronaći na internet stranicama svakog fakulteta i oglasnim pločama.