Sveučilište u Mostaru dobiva jedanaestog člana: Studij farmacije napokon i u Mostaru

Naime, u novu akademsku godinu Sveučilište u Mostaru kreće s upisom studenta na Farmaceutski fakultet koji će biti jedanaesti član mostarskog Sveučilišta. Prva dekanica ovog fakulteta, dr. Monika Tomić, inače pročelnica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, kazala je kako je otvaranje ovog fakulteta povijesni trenutak za hercegovačku regiju.

"Već nekoliko godina postoji inicijativa za otvaranjem Farmaceutskog fakulteta u Mostaru budući da su se uvidjele potrebe za farmaceutskim kadrom u ovoj regiji. Ideja je krenula zajedničkom inicijativom Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Medicinskog fakulteta u Mostaru. Značajnu ulogu u otvaranju ovog fakulteta imao je upravo dekan PMF-a prof. dr. sc. Zoran Primorac", kazala je dr. Tomić za Dnevni list.

Pojasnila je kako u ovom trenutku fakultet neće imati na raspolaganju svoju zgradu, nastava će se izvoditi u prostorijama PMF-a i Medicinskog fakulteta, a program nastave je usklađen s programom nastave Farmaceutskog fakulteta u Zagrebu.

"Uspostavili smo suradnju s Farmaceutskim fakultetom u Zagrebu, s dekanicom prof. dr. sc. Karmelom Barišić, koja nam je zajedno sa svojim kolegama voljna pomoći u izvođenju nastave, a ujedno i u osposobljavanju domaćeg kadra, što nam je najvažnije. Znam da me čeka trnoviti put, ali na neki način mi je ovo i izazov - napraviti jedan kvalitetan fakultet u našoj Hercegovini", kazala je dr. Tomić.

Istaknula je da kao dekanica novog fakulteta u ovom trenutku raspolaže s vrlo malim financijskim sredstvima te kako će u početku studenti i osoblje fakulteta biti podstanari.

"Ali svi znamo kakvi su počeci bili Medicinskog fakulteta, koji su krenuli od barake, a sad su stigli do velebnog objekta i do titule najprestižnijeg fakulteta u Bosni i Hercegovini. Ako budem postigla i dio onoga što je učinio prvi dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr sc. Filip Čule, bit ću zadovoljna. Mislim da zajedno sa svojim kolegama mogu napraviti fakultet koji će biti ponos Mostara i Hercegovine", istaknula je dr. Tomić.

U prvu godinu, u akademskoj 2011./2012., upisat će se 16 studenata, od toga dva studenta uz potporu Ministarstva obrazovanja, a četrnaest studenata će participirati troškove studiranja.

"Postoji veliko zanimanje za Farmaceutski fakultet, kadrova nedostaje. Već se javljaju farmaceuti koji bi krenuli i znanstvenim putem te se uključili u nastavu. A svi znamo da je farmaceutska industrija najjača industrija", kazala je Tomić.

Zasigurno je da će otvaranje ovog fakulteta izazvati veliko zanimanje kod studenata s obzirom da su dosad studenti koji su željeli upisati farmaciju išli u druge gradove kao što su Sarajevo ili Zagreb ili u neki drugi sveučilišni centar. Također, poznato je da studenti koji završe ovaj fakultet lako dođu do željenog zaposlenja te da službe za zapošljavanje u svojim evidencijama ne bilježe farmaceute.

Kažimo i to kako će se prijemni ispit za upis na novi fakultet održati početkom rujna, a već sredinom kolovoza u dnevnim novinama izići će natječaj za upis studenata. Druge, detaljnije informacije moći će se dobiti na web stranici Sveučilišta.