Svečano otvorena „Tvornica za učenje“ i „Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave“

Sveučilište u Mostaru, otvaranje, svečano otvaranje

Tvornica za učenje izgrađena je uz sudjelovanje na projektu "Povećanje konkurentnosti MSP-a kroz stvaranje udruženja poduzeća i uspostavljanje tvornice za učenje - Learning Factory kojeg je sufinancirala Europska unija kroz EU ProLocal program. Svečanu vrpcu presjekli su dr. Jae Woon Lee, direktor Hyundai Motor Europe Technical Center i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić koji je ovom prigodom zahvalio Hyundaiu i Giz-u na potpori i suradnji sa Sveučilištem u Mostaru istaknuvši kako je to put ka ispunjenju zajedničkog cilja - kvalitetnog obrazovanja mladih stručnjaka.

„Sve ovo činimo zbog jednih, a to su naši studenti. Onu su naši kapaciteti i oni će pomjeriti granice razvoja koje ćemo mi postići. Oni su u središtu svih naših zbivanja i svih naših aktivnosti. Pomozimo im svi zajedno da učine bolje društvo za sve nas i buduće generacije."
Projekt je implementirao Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru s partnerima Feal d.o.o. Široki Brijeg, TT Kabeli d.o.o. Široki Brijeg, TEM Mandeks d.o.o. Široki Brijeg, Bilton d.o.o. Grude, Femis d.o.o. Posušje, Weltplast d.o.o. Posušje, Miviko d.o.o. Posušje, SIK d.o.o. Mostar, Škutor d.o.o. Mostar, Grad Široki Brijeg i Općina Posušje. Tijek izgradnje i projekta predstavio je dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike prof. dr. Željko Stojkić.


„Ovim danas smo pokazali da znamo i možemo. U nastavku nas čekaju i drugi projekti, kao što je skora uspostava i Laboratorija za mjeriteljstvo. Uložili smo puno truda i energije u ovo što se danas može vidjeti, ali se nismo umorili. Ovo su prilike za stvarne i konkretne projekte od kojih će najveću korist imati studenti, ali i tvrtke koje aktivno sudjeluju kao partneri u navedenim aktivnostima."
Tvornica za učenje je okruženje za učenje, gdje se procesi i tehnologije temelje na stvarnom industrijskom pogonu, koji omogućuje izravan pristup procesu razvoja i proizvodnje
određenog proizvoda. Tvornica za učenje podrazumijeva edukacijsko okruženje koje u velikoj mjeri predstavlja stvarnu tvornicu i uvjete u njoj.
„Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave" ostvaren je kroz projekt „Unapređenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti mehatronike motornih vozila" kojeg implementiraju Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija), a pod pokroviteljstvom DeveloPPP.de, programa, njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju. Menadžer Hyundaia Franjo Akmadža podsijeća kako je suradnja počela donacijom 3 automobilska motora Hyundaia, te da se kasnije razvio cijeli niz uspješnih ideja koje je podržao Giz.
„Hyundai želi i dalje surađivati s Fakultetom i Sveučilištem u Mostaru. U početku smo bili oprezni, ali smo doživjeli jedan profesionalan i ozbiljan pristup i komunikaciju, nakon čega smo vidjeli kako je na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike kvalitetan i nastavni studentski kadar. Ovo je tek početak našeg posla i cilj nam je da obrazovani mladi stručnjaci ostanu u BiH, te doprinesu razvoju ove struke u svome okruženju".
Realizacijom projekta i izgradnjom suvremenog laboratorija za automobilske mehatroničke sustave i ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Sveučilišta u Mostaru, će svojim studentima omogućiti praktičan rad na ispitivanju motora s elektroničkim upravljanjem, i na taj način će zasigurno podići kvalitetu nastave u području mehatronike motornih vozila.