Sutra 'Mostarska djelidba ' u NPM-u

np mostar, Mostarska djelidba, np mostar
Predstavu je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović (1951. - 2014.), koji potpisuje i scenografiju i kostimografiju predstave. Predstava je premijerno izvedena na otvaranju Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2008", gdje je osvojila Specijalnu plaketu stručnog žirija.

Proročanski tekst "Djelidba" Skendera Kulenovića, koji je kao komedija davne 1947. godine premijerno izveden u Narodnom pozorištu Sarajevo, zabranjen je istu večer kada je i izveden. U režiji Sulejmana Kupusovića komedija "Mostarska djelidba" počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od '92. do '95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela. Predstava koju publika redovno traži. Ova parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima "našeg" svijeta i podneblja. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli - ljudi, vjera, zemlja...sve. Kakvi smo kad se dijeli - vlast, imovina, zajedničko dobro...? Mijenja li se ljudska priroda? Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas.

U predstavi igraju Saša Oručević (Trivun, predsjednik Djelidbene komisije), Emir Spahić (Suljo, njegov zamjenik), Jasmin Krpo (Zećiraga, član), Goran Lozo (Antelja, član), Emir Sejfić (Stevo, član), Vedran Vilogorac (Jozica, član), Mirsad Elezi (Omerica, Pomoćna sila), Šerif Aljić (Bećir, muhtar), Ekrem Čorda (Tufko, kahvedžija), Amela Kreso (Rabija, kći Zećiragina), Miralem Kolečić (Seljak).

ULAZNICE
Ulaznice po cijeni od 7 KM i 3,50 KM s popustom za učenike, studente i umirovljenike su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati; rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Naš portal u suradnji sa NP Mostar dijeli 2X2 ulaznice za sutrašnju predstavu. Dovoljno je da na našu mail adresu [email protected] pošaljete ime i prezime uz ključnu riječ DA.