Supružnici iz Mostara među 57 promoviranih doktora znanosti Sveučilišta u Splitu

lažna diploma, marija i damir đogić, doktor znanosti, sveučilište u splitu
Premda kažu da je bilo iznimno teško, isplatilo se dočekati ovaj svečani dan.

- Danas je veliko slavlje, a budući da smo na zajedničkom studiju Mostara i Splita, ovo nam je druga promocija. Slavlje je tim veće, jer smo iz vlastitih izvora smo financirali doktorat. Tad smo bili mladi pa smo mislili da će to biti lako, ali na kraju je cijeli proces ispao dosta zahtijevan. Ipak, sretni smo što smo sve to okončali - priča Marija, 34-godišnjakinja iz Mostara koja je trenutno zaposlena u "Elektroprivredi". Doktorirala je na menadžmentu na Ekonomskom fakultetu, a njezin muž Damir se odlučio na doktorat iz bankarstva.

- Upoznali smo se još u srednjoj školi i u međuvremenu dobili dvoje djece. Jedva smo ovo uspjeli, ali jesmo. Živimo u Mostaru i tamo ostajemo. Mi smo vam se inače iz Zagreba vratili u Mostar, tako da smo poprilično atipični sa svojom pričom, ali to nam je drago - sretan je 33-godišnji Damir koji je ovaj veliki trenutak proslavio zajedno sa suprugom. Zadovoljna je i Ivana Alujević Jakus, liječnica koja je danas službeno proslavila doktorat iz ginekologije, i srećom, kako stvari stoje, ne odlazi van granica države.

Poruka za ministra

- Dobivamo ponude od vani, pogotovo za područje kojim se ja bavim, ali za sada, osim ako nešto galopirajuće ne krene nizbrdo, ostajem. Valjda će se status liječnika poboljšati. Naša komora se trudi, ali bi i ministar trebao imati sluha za nas kako bi se poboljšali uvjeti rada, vratio dignitet struci, poštivala struka... Mladi koji sada izlaze s fakulteta nisu motivirani novcem, nego uvjetima rada i respektom koji liječnici zaslužuju u društvu - poručila je Alujević Jakus koja je uz pomoć Medicinskog fakulteta, sponzora i prijatelja, uspjela financirati doktorat.

Među popisom doktoranata našlo se i ime Silvane Burilović Crnov, voditeljice informativnog odjela tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je doktorirala na Katoličko bogoslovnom fakultetu. Ona također ne odlazi, upravo suprotno, vratila se.

- Ja sam se vratila iz Njemačke, rodila sam gore dvojicu sinova i dovela supruga ovdje. Svi su se iznenadili da smo se vratili baš onda kada mnogi odlaze. Život ovdje u Hrvatskoj se ne može usporediti sa životom vani. Kada čovjek radi i kada ima normalna primanja, život je ovdje kvalitetniji - istaknula je Silvana koja je sama isfinancirala doktorat uz veliku podršku supruga i obitelji, a to je, kaže, najvažnije. Ponos zbog ovog svečanog dana nije mogao skriti rektor Dragan Ljutić, koji je svima poručio da su im vrata Sveučilišta uvijek otvorena.

- Za sve njih će vrata Sveučilišta biti širom otvorena, naravno, uz jasne kriterije i jasna pravila igre, što mi je bio moto cijeli život - kazao je rektor i pohvalio se dobrom vijesti da je Splitsko sveučilište dobilo 450.000 eura od Agencije za mobilnost i programe EU-a, čak pet puta više nego zagrebačko. Radi se o novcu koji se u roku od dvije godine treba potrošiti na profesore, studente, administrativno osoblje...

- Naše Sveučilište je, dobro znate, najbolje u regiji i jutros sam saznao da je velika svota izdvojena za mobilnost. Stalno smo u podređenom položaju koje permanentno mi sami održavamo, mislim da na to nemamo pravo. Trebamo dati do znanja da postoji perspektiva u našem Splitu, na našem Sveučilištu, u našoj državi, a tu perspektivu trebamo gajiti i mladim ljudima pokazati da ostanu u svojoj sredini, da imaju za što ostati i da su mogućnosti velike - zaključio je Ljutić.

slobodnadalmacija.hr