SUM: Maturantima ćemo studije predstaviti preko društvenih mreža, aplikacija za mobitele i virtualnom šetnjom

Vesna Kazazić, Sveučilište u Mostaru
Veliki dio maturanata već je odlučio, ali veći dio njih još je u dvojbi. Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vesna Kazazić u intervjuu za Večernji list govori na osnovi čega budući studenti trebaju donijeti odluku na koji studij se upisati. A o kvaliteti nastave Senat Sveučilišta u Mostaru je prije nekoliko dana održao i prvu tematsku sjednicu.

Večernji list BiH: Što je osnovna poruka te tematske sjednice Senata?

- Prije svega, da moramo unapređivati nastavni proces koji će omogućiti obrazovanje visokoprofesionalnih stručnjaka s prepoznatljivim akademskim profilima koji trebaju tržištu rada, kako u regiji tako i u europskom okruženju, te podizati kvalitetu studija kroz sva tri ciklusa formalnog, ali i neformalnog obrazovanja, vodeći računa o stalnom unapređivanju i verifikaciji ishoda učenja.

Večernji list BiH: Koje ste konkretne zaključke donijeli što se tiče studenata?

- Prije svega, studenti bi trebali biti u središtu nastavnoga procesa. Zatim jačanje i poticanje novih oblika učenja i prijenosa znanja, ponajprije e-učenja koje treba postati sastavni i integralni dio procesa sveučilišnoga obrazovanja, uspostavljanje programa cjeloživotnoga učenja, stjecanje stručnih kompetencija kroz realizaciju stručne prakse, omogućavanje stjecanja i vrednovanja kompetencija koje nisu definirane nastavnim planom i programom, a studenti ih žele imati radi bolje konkurentnosti na tržištu rada te osnivanje na razini Sveučilišta savjetovališta za studente, kao i karijernoga savjetovališta - tijela podrške sadašnjim i budućim studentima.

Večernji list BiH: Na koji način će se Sveučilište ove godine predstaviti maturantima - budućim studentima, tj. kako će biti organizirane smotre?

- Mi smo ove godine, uz klasične smotre koje ćemo održati u Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjobosanskoj, Posavskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odlučili prilagoditi se više modernom načinu komuniciranja mladih ljudi. Kampanja će se, u najznačajnijoj mjeri, provesti preko društvenih mreža jer su one najčešće korišteni oblik komunikacije. Za tu kampanju ćemo koristiti trenutačno najpopularnije društvene mreže koje se po svojim različitim sadržajima i mogućnostima nadopunjuju i šalju poruke ciljanim skupinama, a to su Facebook, Instagram i Twitter. Sav sadržaj ponudili smo im preko aplikacije za mobitel i virtualne smotre.

Večernji list BiH: Što je sadržaj spomenutih virtualnih smotri?

- Potencijalni studenti će trebati samo instalirati tu aplikaciju na mobitel ili računalo te na klik ili dodir udaljenosti doći će do svih informacija o Sveučilištu u Mostaru koje ih zanimaju. Kao nadopunu informacijama, ulazeći u virtualnu smotru - prikaz Sveučilišta u Mostaru www.sum.ba, moći će virtualno kročiti učionicama, vježbaonicama i drugim našim popratnim prostorima koji su opremljeni kako bi njihovo buduće studiranje bilo što zanimljivije, korisnije i učinkovitije. Osim toga, tiskan je i klasični vodič za brucoše u kojemu se mogu naći podaci o svim studijskim programima na deset fakulteta i jednoj Akademiji.

Večernji list BiH: Zašto bi se maturant iz Hercegovine, Bosne, Posavine, Slavonije ili Dalmacije odlučio upravo za Sveučilište u Mostaru?

- Zato što Sveučilište u Mostaru ima rješenje o institucionalnoj akreditaciji i upisano je u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Ima pozitivno izvješće o reakreditaciji Sveučilišta od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, a koju je provelo 17 međunarodnih stručnjaka iz sedam zemalja. Ima dugu tradiciju. Nudi brojne i raznovrsne studijske programe na sva tri ciklusa obrazovanja. Ima visoku razinu stručnih kompetencija nastavnika. Nudi znanje i uvest će studente u svijet znanosti i omogućiti im steći potrebne vještine. Osigurava studentsku mobilnost u brojne zemlje.

Večernji list BiH: Što, kao profesorica, možete preporučiti maturantima - na osnovi kojih kriterija bi se trebali odlučiti koji studij upisati?

- Moraju se profesionalno usmjeriti i kvalitetno informirati o svemu što ih očekuje tijekom studija kako bi se u startu postavila realna očekivanja i povećalo njihovo zadovoljstvo. A kriteriji su vlastiti afinitet, kvaliteta, tržište rada, troškovi studija. Zato treba pogledati web-stranice fakulteta i informirati se o studijskim programima, predmetima, ispitnoj literaturi, pročitati forume studenata te porazgovarati s bivšim studentima. I ostati vjeran sebi te svojim željama. Ta odluka, koliko god bila teška, bit će njihova i morat će preuzeti odgovornost za nju.

Večernji list BiH: Hoće li iduće akademske godine biti pokrenuti novi studiji na nekoj od sastavnica SUM-a i što je sa studijima koji bi se mogli izvoditi na engleskom jeziku?

- Prema mojim informacijama, neke ustrojbene jedinice pokrenule su procedure predviđene Pravilnikom o postupku donošenja i evaluacije studijskih programa na Sveučilištu u Mostaru i planiraju otvaranje novih studija, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru rade na stvaranju uvjeta za uvođenje studija na engleskom jeziku.

Večernji list BiH: Kakvi su podaci iz domaćih i inozemnih akreditacija koje su provodile agencije kada je riječ o kvaliteti nastave, praktičnoj nastavi i istraživačkim projektima?

- Agencije iz BiH i RH dale su niz korisnih preporuka koje su na liniji unapređenje kvalitete nastave, intenziviranja znanstvenog i stručnog usavršavanja akademskog osoblja, definiranja strateških ciljeva u oblasti znanstvenih istraživanja, veće uključenosti nastavnika u istraživanje, poticanja akademskog osoblja na objavu radova u časopisima indeksiranim u bazama podataka, intenziviranje praktične nastave i dr. Mi smo sve preporuke uključili i u naše zaključke te ćemo ih provesti.

Večernji list BiH: Što pokazuju podaci kakva je mobilnost studenata i koliko studenti SUM-a koriste te razmjene?

- Može se istaknuti kako je zanimanje za mobilnost na Sveučilištu u Mostaru u stalnom porastu jer se svake godine sve više studenta prijavljuje na neke od mogućih programa. Imamo pokazatelje kako više od 50 naših studenta godišnje koristi neki od programa mobilnosti, a isto tako na godišnjoj razini naše Sveučilište primi više od deset stranih studenata koji žele ostvariti razmjenu na nekoj od naših ustrojbenih jedinica. Od ukupne studentske mobilnosti na Sveučilištu, oko 75% odnosi program na Erasmus+ , 20% na CEEPUS, dok se 5% odnosi na druge programe ili individualne oblike mobilnosti.

Večernji list BiH: Kako biste ocijenili studentski standard na SUM-u?

- Studentski standard na SUM-u je najkvalitetniji u BiH, ali uvijek ima mjesta za napredak. Sveučilišni Studentski centar najbolje je uređen studentski dom u zemlji i svake godine studentima predstavlja nove sadržaje, pa je stoga i pojačano zanimanje za njega. Sveučilišni Studentski centar, osim niske cijene, nudi studentima i ukusnu hranu, zbog čega sve veći broj studenata koji ne žive u domu ide u studentsku menzu te koristi ostale usluge Centra, poput različitih tečajeva, teretane, čitaonica, korištenja sveučilišne knjižnice, praonice rublja. Studentski centar je i medijator u privremenom i povremenom zapošljavanju studenta te ima u arhivi upisano 3200 studenta.

Večernji list BiH: Što je s otvaranjem studentskoga doma koji grade franjevci?

- Zbog kvalitetne ponude problem je nedostatak kapaciteta i velika zainteresiranost studenata, zbog čega su franjevci napravili dom za studente slabijeg imovinskog statusa, koji svoja vrata s punim kapacitetom otvara početkom iduće akademske godine. U Mostaru postoji i privatni dom, ali i veliki broj privatnih iznajmljivača gdje borave studenti koji zbog nešto lošijeg prosjeka ne mogu biti u Studentskom centru.

Večernji list BiH: Radi li se na smanjenju upisnina?

- Važno pitanje za studentski standard su i školarine te druga davanja studenata. Sveučilište je opredijeljeno da se upisnine smanjuju, a da se unaprijedi sustav stipendiranja i nagrađivanja izvrsnih studenata kroz rješavanje izvora financiranja za tu namjenu.

Večernji list BiH: Što Sveučilište u Mostaru nudi studentima kad je riječ o izvannastavnim aktivnostima - studentske udruge, klubovi itd.?

- Na Sveučilištu u Mostaru postoji 28 studentskih udruga i klubova, osam časopisa, studentski radio i portal, studentske novine koje izlaze u sklopu Večernjega lista BiH, u kojima studenti mogu dodatno izgrađivati sebe kao osobu, ali i pokazati svoju kreativnost i domišljatost. Studenti postaju svjesni da danas nije dovoljno završiti fakultet kako bi bili najkvalitetniji kandidati na tržištu rada, zbog čega su iz dana u dan sve aktivniji, a u tome im pomaže i Studentski zbor.

Večernji list BiH: Kakva je uloga Studentskoga zbora u svim tim događajima?

- Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru obuhvatio je sve aspekte studentskog aktivizma te tako studenti mogu pohađati čak 11 besplatnih tečajeva, ići besplatno u kazalište cijele godine, igrati Sveučilišnu malonogometnu ligu, pohađati brojne edukativne i kulturne sadržaje, učiti strane jezike, natjecati se u brojnim sportovima i kvizovima znanja. Studenti imaju priliku i sami osmisliti projekte te od Zbora zatražiti financijsku pomoć, a ove godine za studente je na raspolaganju 65.000 KM, zbog čega u Studentskom zboru očekuju rekordnih 100 projekata. Jedan od najznačajnijih studentskih projekata je FSRacing Team Mostar, tj. projekt "Formula student" vrijedan gotovo 90.000 KM.

Večernji list BiH: Koliko je Mostar, kao grad, zanimljiv budućim studentima s obzirom na ostale sadržaje?

- Mostar je poželjan i ugodan za život, grad bogate kulture i tradicije, multikulturalnosti, zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja, ugodne klime, kao i drugih pogodnosti. Iz godine u godinu postaje sve veći hit među turistima, a jedan od razloga su brojni sadržaji koji privlače i sve više mladih. Mostar ima sve bogatiji društveni život, a razlog tome su brojna događanja. Ono što svakako privlači mlađe generacije su i noćne zabave kojih u Mostaru ne nedostaje, zbog čega često od studenata iz RH čujemo da je Mostar srce zabave. Osim bogatog dnevnog i noćnoga zabavnog programa, Mostar ima što ponudi kad su u pitanju i sportski sadržaji pa bilježimo i porast sportaša na Sveučilištu.