Suđenje mostarskim liječnicima za smrt bebe

KBC Mostar

....koje je u veljači 2011. dovelo do smrti nerođenog djeteta Ane Šego iz Međugorja, svjedokinja Josipa Kovačević ispričala je kako se Šego nije željela poroditi kobne noći, piše Dnevni list.

Josipa Kovačević, koju je kao svjedokinju pozvala obrana dr. Bušića, 12. veljače 2011. ležala je u SKB-u Mostar s Anom Šegom i prepričala na jučerašnjem suđenju što se događalo u noći kada Ana Šego nije porođena, te je dijete umrlo u trbuhu zbog čega se i sudi mostarskim liječnicima.

Podsjećanja radi, Šego je 12. veljače u bolnici stavljena zbog sumnjivog CTG nalaza. Bilo je još nekoliko dana do njezinog poroda. Sudski vještaci su na jednom od ročišta konstatirali da se radilo o neprikladnom tretmanu trudnice i neprimjerenom liječenju trudnice, te zaključili da je do oštećenja zdravlja u ovom slučaju došlo zbog nečinjenja. 

Kovačević je rekla kako je Ana Šego bila sretna kada se vratila iz rađaonice na patologiju trudnoće. "Kada se vratila, rekla je: ‘Hvala Bogu, nije me porodio, moja mama je zvala Kneževića.' To se odnosilo na dr. Bušića", posvjedočila je Kovačević. Dodala je kako je Šego razgovarala na telefon više puta, ali da ona nije slušala razgovor. "Bila je cijela strka. Ona se nije htjela poroditi. Vratila se sretna u sobu", kazala je svjedokinja. Tužiteljica Danijela Dalipagić Rizvanović pitala je svjedokinju je li Ana Šego rekla da su je liječnici upozorili da je u opasnosti ona ili beba, a Kovačević je rekla da nije.
Na svjedokinju se nadovezao dr. Ivan Bušić koji je rekao kako mu pacijentica nije vjerovala i nije se željela poroditi. "Ona nije vjerovala istini koju sam joj predočavao. Rekao sam: ‘Gospođo, zar ne osjećate trudove' na što je ona odgovorila: ‘Doktore, ja ne znam što vi vidite, ali mene ništa ne boli'", riječi su dr. Bušića.

Kneževićeva obrana

Na jučerašnjem ročištu u Općinskom sudu Mostar svjedočili su i optuženi liječnici i iznijeli svoju stranu priče o ovom tragičnom slučaju. Oni su se odlučili na iznošenje obrane u svojstvu svjedoka. Prvi je iskaz dao prvoosumnjičeni dr. Darko Knežević koji je privatno vodio trudnoću Ane Šego i koji je u to vrijeme bio zamjenik šefa odjela. Kneževića se u optužnici tereti ovako:
"Na telefon odjela zove dr. Darko Knežević koji je, koristeći se okolnošću da je Šego vodio trudnoću, rekao telefonski u vidu davanja dijagnoze i medicinskih uputa, ‘da je taj CTG takav mjesec dana i da Šego vrate iz rađaonice, te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena aktivira, neka porod dovrši dr. Ana Bošković'", stoji u optužnici.

Knežević je kazao kako je Šego privatno vodio trudnoću koja je bila uredna sve do posljednja dva tjedna. Desetog ili 11. veljače je zadnji put pogledao njezin CTG i kazao joj da dolazi svakodnevno u bolnicu na snimanje te da se javi dežurnom liječniku i postupa po njegovim uputama. Knežević je naglasio kako je kobnog vikenda bio slobodan i da je bio u Širokom Brijegu.

Kaže kako ga je oko 9.30 sati (vjerojatno navečer) nazvao suprug Ane Šego i kazao kako je ona uznemirena jer su je odveli u rađaonicu, a nju ništa ne boli.
"Zvao sam odjel i tražio dr. Anu. Ona je bila kat iznad, jer je imala posla. Pitao sam što se događa. Dobio sam informaciju da Ana Šego ima sužen CTG i da ju je Bušić odveo u rađaonicu. Rekao sam da i dr. Ana Bošković pogleda pacijenticu", priča dr. Knežević. 

On je objasnio i kako je u rađaonici bio dežurni Bušić, a na Odjelu patologije Ana Bošković, navodeći kako liječnik s patologije odlučuje o premještanju pacijentica u rađaonicu. Također je kazao kako nije čuo pozive dr. Bušića jer je bio na utakmici.
On je objasnio i to kavi su odnosi u mostarskoj bolnici kada su u pitanju pacijenti koje liječnici vode privatno. Naveo je kako su pacijenti privatni dok dolaze privatno, te da postaju bolnički kada dođu u bolnicu. Otkrio je kako se liječnici često spore oko ovog pitanja, ali kako nad ‘privatnim pacijentom' prestaju sve ingerencije njegovog liječnika kada pacijent dođe u bolnicu. 

"Ja ne dolazim na porođaje ako kolege ne zovu. Ne pamtim kad sam došao na porođaj. Prije više godina nekoj rodici", dodao je on.

"Naime, 11., 12. i 13. veljače nisam vidio Anu Šego, niti njezin CTG, niti sam mogao utjecati na njezino liječenje. Nisam davao nikakve upute, već rekao da Ana Bošković pogleda pacijenticu", branio se Knežević. Na pitanje tužiteljice zašto je zvao bolnicu ako je pacijent bolnički, Knežević kaže kako je postupao ljudski.

Bušićeva priča

Priča dr. Bušića počinje ovako. "Dvanaesti veljače bio sam dežurni u rodilištu. Anu Šego srećem prvi put 12. veljače ujutro u ambulanti gdje se snimaju CTG-ovi i gleda jesu li pacijentice za kući ili za bolnicu. Svoje dvije pacijentice sam uputio na odjel, a sestra Jelica Bogdanović me zamolila da pogledam CTG Ane Šego. Rekao sam da će doći dr. Ana Bošković da pogleda, ali na njezino inzistiranje sam pogledao i rekao da CTG nije u redu. Ona je rekla da su joj svi rekli da je sve u redu i da stanuje blizu te da može brzo doći. Inzistirao sam da dođe na odjel. Došla je i sreo sam je na patologiji. Izgledala je dobro. Sestri sam rekao: ‘Novinarka je, nemoj da joj što fali, znaš kako bi nas oprala. Nadziri je dobro, jer ovo je trudnoća koju treba nadzirati i to je Kneževićev pacijent.'
Treći moj susret s njom je bio kada je došla sestra Angela Ćubela i rekla da me dr. Ana zamolila da pogledam CTG od Šego. Vidjeli smo kontrakcije i rekao sam da se premjesti u rađaonicu. Potom me Angela obavijestila da se Knežević buni i pita zašto ja ženu diram. Rekao sam da ću zvati Kneževića. Nisam ga dobio. Ani Šego sam objasnio da ima trudove, a ona je rekla: ‘Doktore, mene ništa ne boli, ja sam u redu.'

Nakon Kneževićevih riječi ‘Ako Bušić dirne pacijenticu, svi ćete na disciplinsku', sestre su pacijenticu vratile na patologiju, svi su se poplašili. Nitko nije htio stati na moju stranu. Ana Šego je tražila obranu u dr. Kneževiću kao da sam je ja htio na silu poroditi. Ja sam vjerovao da će me Darko (Knežević) zvati ili da će doći jer sam zvao dva puta na službeni i dva puta na privatni mobitel. Moj stav je bio da se žena dovede u rađaonicu i porod završi. Nakon što je sestra Angela rekla da se ja ne miješam, osjećao sam se poniženo, rekao sam da me više ne interesira i da snima CTG kad hoće. Je li dr. Ana bila svjesna svoje obveze, ja ne znam. Meni je oduzeto pravo miješati se. Ako mi šef koji je uz to i vodio trudnoću kaže da odstupim, što ću drugo. Da je pacijentica surađivala, ja bih radio. Ona nije željela. Sestre su se poplašile, a dr. Ana poslušala. Samo sam pogriješio što joj nisam rekao da potpiše da se ne želi porađati. Sve bi bilo ok da nije bilo telefonskih razgovora. Obitelj je bila zahtjevna, Knežević je nasjeo na njihove priče. Ne znam ima li ta obitelj grižnju savjesti. Oni meni nisu vjerovali. Prepustio sam je Ani Bošković. Atmosfera je bila užasna", govorio je u sudnici dr. Bušić dodajući kako je na CTG nalazu napisao "na sugestiju dr. Kneževića pacijentica se vraća iz rađaonice".

Druga dežura

Mladoj liječnici Ani Bošković te nesretne noći bila je tek druga ili treća dežura na poslu. Počela je raditi koji mjesec prije. U svom iskazu govori kako je 12. veljače u 19.30 sati tijekom vizite prvi put vidjela CTG Ane Šego koji je bio sumnjiv te sestri rekla da ga ponovi. Sestra je, kaže, pitala treba li ga pokazati dr. Bušiću, s čim se složila. "Sestra se vratila i rekla da je dr. Bušić rekao da žena ide u rađaonuicu Žena nije bila u porodu, ali s obzirom na CTG, imalo je smisla da ide u rađaonicu. Svi CTG-ovi Ane šego su bili slični. Čak taj od 10.30 sati je bio za nijansu bolji od onog kad je došla i rađaonicu. Ja taj CTG nisam percipirala kao hitan. Pretpostavka je bila da ćemo sutra konzilijarno odlučiti što sa Anom Šego. Zaključak je bio: Vratite je, ne dirajte je. Poruka je bila - ne treba je poroditi. Rekli smo joj da nas zove ako išta osjeti. Bušić je sugerirao porod. On je i vratio i s tim sam se složila. Poslušala sam. Dr. Knežević je bio zamjenik šefice. Ono što me vodilo jest iskustvo dr. Kneževića i dr. Bušića, te da poštujem hijerarhiju odgovornosti", rekla je vidno potresena dr. Bošković. 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. veljače u 12 sati.
Po Kaznenom zakonu, za djelo nesavjesnog liječenja za koje se tereti troje liječnika iz Mostara predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana, dok npr. za kazneno djelo nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom prijeti kazna do 12 godina zatvora. Liječnici su imali veliku sreću da djelo nije kvalificirano kao nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom, što Tužiteljstvo nije moglo učiniti zbog toga što nije rađena obdukcija. A zašto nije, to je pitanje možda za neku novu istragu.