Studentski list potvrdio kvalitetu mladih novinara i Sveučilišta

studenti, Sveučilište u Mostaru, list
...i Sveučilište, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je o projektu u kojem studenti II. godine diplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u sklopu kolegija Tisak III. practicum, pišu i uređuju studentski prilog u dnevnim novinama.

"Naporno smo radili za ovaj broj i ovo je velika praksa nama studentima novinarstva, gdje smo za vrijeme rada na listu osjetili smo užurbanost u redakciji. Također, smo naučili kako se rade prilozi i na koji način se pravi naslovna stranica, a kroz sadržajni studij novinarstva osjetili smo i onaj najvažniji praktični dio rada na terenu", kazala je koordinatorica spomenutog projekta Marija Begić.

"Ova suradnja je jedinstven projekt u ovom dijelu Europe te studentima novinarstva omogućuje da svoja teorijska znanja primjene u praktičnom radu i postanu kompetentni u budućoj profesiji i na tržištu rada", kazao je pročelnik Studija novinarstva doc. dr. sc. Ilija Musa.

Musa je otkrio kako je ovaj put Studenski list nešto opširniji, jer su dobili više prostora. Također, dodaje kako je kroz 12 stranica Lista primjetan napredak koji su ostvarili studenti uz profesora Miroslava Vasilja, koji je, uz kolege s kroatistike, studente vodio preko izbora tema, priprema članaka i fotografija.

„Primjetan je kontinuitet i napredak u samom sadržaju tekstova i izboru tema. Izdavanjem ovog lista povećava se kvaliteta praktične nastave na studiju novinarstva, koju smo uspjeli podignuti na veću razinu pokretanjem studentskog portala Treći.ba, koji je upoznao javnost sa stanjem na našem Sveučilištu", naglasio je Musa.

Musa navodi kako su ostvarili suradnju s prvom internet televizijom Prvi tv., a od sljedeće akademske godine počinju i sa studentskim radijom u suradnji s Radiom Herceg Bosne s kojim su napravili radionice. Pročelnik Studija novinarstva je danas pozvao sve maturante da upišu novinarstvo.

"Nakon nekoliko tjedana rada možemo biti zadovoljni s onim što su postigli studenti, a i mi novinari smo mogli dosta toga naučiti od njih. Prilog je izašao na 12 stranica i to je jedan kvalitetan sadržaj u što će se uvjeriti svi oni koji ga budu čitali. Bit će svjesni kako Sveučilište ima kvalitetne mlade ljude i kadar koji može stvoriti sjajnu infrastrukturu za rad u budućnosti i nastavak školovanja", istakao je bivši student Sveučilišta Željko Andrijanić, novinar Večernjeg lista.

Prilog koji je danas izišao u Večernjem listu BiH na 12 stranica donosi, uz Uvodnik, koji je napisao dekan Filozofskoga fakulteta prof. dr. Zoran Tomić, i razgovore s asistenticom na Studiju hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu mostarskoga sveučilišta, glumicom i redateljicom koja je obilježila svoju jubilarnu desetu godinu karijere u HNK-a Mostar Tinom Laco, te koordinatoricom Ureda za potporu studentima s posebnim potrebama Vesnom Varunek.

Prilog također, donosi razgovore s mladim studentom Politologije Augustinom Zonjićem koji ima tri objavljene knjige i pokretač je jednog od uspješnih filmskih festivala u Hrvatskoj, te s mladom pjesnikinjom iz Tolise Katarinom Marošević i ragbi igračem kluba "Herceg" Robertom Škobićem./G. Krišto/HMS/