Studenti na mukama u Mostaru: Stanovi se iznajmljuju i po cijeni od 600 maraka

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Već polovicom kolovoza studenti pristižu u Mostar i intenzivno započinju potragu za što jeftinijim stanom ili pak za cimerom s kojim bi mogli podijeliti troškove stanarine i režija.

Najjeftiniji 400 maraka

Svi oni studenti koji nisu imali sreće dobiti smještaj u Studentskom domu, prisiljeni su se snalaziti i pokušati po što povoljnijoj cijeni pronaći stan. Ovih dana mali i internet oglasnici prepuni su ponuda za iznajmljivanjem stanova, a kako smo se i sami uvjerili pozivajući nekoliko stanodavaca, cijene su uistinu, za bh. prilike, previsoke. S obzirom na veliku potražnju, cijene unajmljivanja stanova iz godine u godinu sve su veće, a iste određuju stanodavci koji se povode za subjektivnim kriterijima.
Potražnja za najmom stana najveća je u ovom dijelu godine, pa su trenutačno, iz istog razloga, i cijene najma najviše. Stanodavci u Mostaru, svjesni da im je ovo prilika za dobru zaradu, po visokim cijenama pokušavaju studentima iznajmiti stan. S obzirom da studenti najčešće traže stanove manjih površina, upravo takvim stanovima cijena je najma trenutačno najviše porasla, dok se stanovima većih kvadratura cijena nije bitno mijenjala.
Pri odabiru stana u kojem će boraviti novu akademsku godinu, studenti nemaju visoke kriterije, već najčešće traže samo ono što bi trebao imati svaki prosječan stan, koliko-toliko uredan i očuvan namještaj, perilicu rublja, televizor, a po mogućnosti i internet. Na osnovi malih oglasnika u Mostaru, cijene stanova, ali i soba koje se iznajmljuju studentima, kreću se ovisno o lokaciji. Najskuplji stanovi su u samom središtu grada, u krugu SPC-a Rondo, zatim u blizini kampusa Sveučilišta. Cijene soba kreću se od 150 do 250 maraka, dok cijene stanova variraju od lokacije, veličine, ali i opremljenosti stana.
Tako, primjerice, dvosoban stan u Splitskoj ulici iznajmljuje se po cijeni od 500 maraka plus režije, isto košta i dvosoban stan u Franjevačkoj ulici. Dvosoban, namješten stan u blizini kampusa Sveučilišta, predviđen za četiri studenta, košta čak 600 maraka, plus režije. Isto košta i stan koji je klimatiziran, a nalazi se u blizini SPC-a Rondo. Ove godine poskupjeli su i stanovi na Balinovcu te se tako dvosoban stan, predviđen za četiri studenta, iznajmljuje po cijeni od 150 maraka plus režije, što je ukupno 600 maraka. Nešto jeftiniji smještaj se može pronaći izvan središta grada. Primjerice, kuća u Ilićima košta 250 maraka po osobi plus režije, a ukoliko se dva studenta odluče za opciju stanovanja izvan grada, mogu pronaći smještaj i po 150 maraka mjesečno.

Povoljnije izvan grada

Cijene su povoljnije i na Rudniku te se tamo dvosoban stan može pronaći i po cijeni od 400 maraka. Kada je u pitanju istočni dio grada, cijene su slične. Trosoban stan bez klime kod Starog mosta iznosi 450 maraka, s tim da se moraju platiti i režije, dok se cijena pansiona kreće oko 200 maraka. Studenti koji u zadnji tern krenu u potragu za stanom uistinu su prisiljeni plaćati ponekad i loše uvjete življenja po visokim cijenama.
Kažimo i to kako je unatrag godinu dana praksa studenata bila, ukoliko su zadovoljni stanom koji iznajmljuju, nakon što im završe predavanja i ispitni rokovi, odu kući, ali plate stanarinu i za onaj mjesec u kojem se stanom ne koriste. Danas su rijetki oni koji su u mogućnosti nastaviti s tom praksom, budući da je ekonomska kriza i pad kupovne moći nagnao mnoge od njih da promijene navike i da radi uštede otkažu stan sredinom srpnja, a potraže novi početkom rujna.

Kapaciteti Doma premali

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže s 400 ležaja za studente, dok studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" na prostoru kampusa imaju na raspolaganju dva adaptirana paviljona, koja su u funkciji studentskog doma s kapacitetom od 60 ležaja, što je premalo s obzirom da na ove dvije visokoobrazovne ustanove studira 30 tisuća studenata.

dnevni list