Studenti iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke zajedno u simulaciji parlamenta

Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine će na argumentiran način raspravljati i simulirati parlament na temu zakona 'Prava nacionalnih manjina' podijeljeni u frakcije desnice, radikalne desnice, ljevice, ekstremne ljevice i centra. Ovim projektom svi sudionici imaju priliku razviti svoje govorne vještine, vježbati braniti svoje stavove i poticati na dijalog. Kroz simulaciju parlamenta studenti povezuju teoriju i praksu obrađujući sve segmente zakonodavnog procesa čime stječu vrijedno iskustvo koje im može koristiti u budućnosti.

'Simulirani parlament 2013' održat će se u subotu, 16. ožujka, sa početkom u 12 sati u Amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. No, samoj simulaciji prethodit će i niz drugih aktivnosti koje će početi već dan ranije. Službeni početak ovog velikog projekta planiran je za petak, 15. ožujka, kada je u 17 sati u Amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru planiran doček, upoznavanje i prijem svih sudionika. Nakon samog upoznavanja, domaćini, članovi HSPF-a će svoje goste i kolege upoznati sa ljepotama i znamenitostima Mostara.

Drugog dana projekta, program će započeti u 10 sati. Naime, za sve sudionike i druge goste u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta bit će upriličeno politološko predavanje organizirano od strane Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, u suradnji s Atlantskom inicijativom, te uz podršku dekanice, prof. dr. Slavice Juka. Na temu 'Geopolitika Jugoistoka Europe' govorit će prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, o 'Prednostima i nedostatcima članstva zemalja Jugoistoče Europe u NATO-u' izlagat prof. dr. sc. Nerzuk Ćurak, dok će na temu 'Perspektiva zemalja Jugoistočne Europe u EU' svoj stav iznijeti doc. dr. sc. Mile Lasić. Nakon njihovih predavanja započet će i središnji dio projekta, sama 'Simulacija parlamenta' koju će službeno otvoriti doc. dr. sc. Milan Vego, pročelnik odjela studija politologije na mostarskom Sveučilištu.