Studenti iz Hrvatske zbog državne mature dolaze studirati u Mostar

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Ovo su za 'Dnevni list' potvrdili studenti, s kojima su razgovarali prilikom jučerašnjeg posjeta mostarskom Sveučilištu gdje su vladale velike gužve zbog studenata iz cijele regije koji su na studentskim referadama podnosili različite zahtjeve.

Problemi studenata

- Istina jest da fakultet nekada zna biti težak, po pričama mojih kolega puno je teže studirati u Hrvatskoj. Možda je to razlog zbog kojeg se sve više studenata odlučuje za Mostar. Naravno da treba učiti kako bi se steklo željeno zanimanje, kazala je Marija Galić, koja dolazi iz Širokog Brijega.

Svakodnevni problemi studenata izraženi su posebice u vremenima kada nastupaju ispiti, no mnoštvo papirologije i potraga za smještajem samo su početak svakog studenta kada se odluči za studij na jednom od fakulteta koja Sveučilište nudi.

- Treća sam godina studija i istina je da nas muče brojne stvari, počevši od upisa, ispita i smještaja. Trenutačno živim kod prijateljice, jer u dom nisam upala, a smještaj zbog visokih cijena još uvijek ne mogu naći, kazala je Ana koja dolazi iz Viteza i koja je treća godina studija, a do sada, kako tvrdi, ima iskustva s mnoštvom problema i neprospavanim noćima, no nada se da će se sve isplatiti ovogodišnjim završetkom studija.

- Nakon brige o fakultetu dolazi briga o poslu, tako da sam zadovoljna sadašnjim stanjem, kazala je Ana.

No, njezine sreće nisu svi, jer mnogi studenti u potrazi su za poslom kako bi bar malo rasteretili svoje roditelje te dio troškova snosili sami. Oni koji imaju sreće smještaj su pronašli u studentskom domu, gdje je cijena u velikoj mjeri prihvatljiva.

- Zadovoljna sam smještajem jer se već treću godinu nalazim u Studentskom centru Sveučilišta gdje je cijena prihvatljiva. Studenti imaju mnoštvo problema, posebice u vrijeme ispita, ali smatram da se trudom i voljom sve može stići, kazala je Ružica Skaramuca iz Ravnog koja je treća godina studija, te ističe kako se do sada susrela s pojedinim problemima, no da su joj profesori i kolege izašli u susret.

Da studij na Sveučilištu nije niti malo lagan, složit će se svaki student, posebno u vrijeme ispita. Tada su problemi najizraženiji, a borba za "godinu" najveći izazov.

- Postoje određeni profesori koji studentima ne žele izići u susret, no, naravno, ima onih koji će pomoći. Sve to ovisi od profesora do profesora, ali se na kraju sve stigne riješiti, navela je Ana koja je zadovoljna stanjem na Sveučilištu i radom Sveučilišta.

Studentski život

Osim studiranja koje je najveća obveza koju studenti trenutačno imaju u životu, studentski život, samostalno i bez roditelja, jedan je od čari koje donosi studij. Mostar studentima svakodnevno nudi mnoštvo različitih sadržaja, a "udomaćeni" studenti postali su stvar navike ovog grada. Velik broj njih nalazi se u iznajmljenim stanovima koje plaćaju, po ne baš tako niskim cijenama, te zbog toga traže i zaposlenje u Mostaru.