Studenti Filozofskog fakulteta imaju priliku učiti francuski jezik

Filozofski fakultet, francuski jezik
Ponuđen im je izborni kolegij Francuski jezik te nije potrebno predznanje francuskog jezika kako bi mogli slušati kolegij.

Program učenja francuskog jezika se uvodi u sklopu sporazuma o suradnji između Veleposlanstva Francuske i Sveučilišta u Mostaru, koji omogućuje jačanje suradnje na području kulture, poljoprivredno-prehrambenom području i razmjene studenata, a sukladno protokolu potpisanom između Vlade Republike Francuske i Vijeća ministara BiH u ožujku 2006. godine.

Prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Izabela Dankić je istaknula da će se na ovaj način unaprijediti suradnja Sveučilišta s francuskim visokoškolskim institucijama.

„Novi oblik suradnje će se otvoriti kroz program Erasmus i druge europske programe. Najviše nas raduje što je ovim sporazumom dogovorena suradnja da nastavu na francuskom jeziku na Filozofskom fakultetu ove akademske godine izvodi francuska lektorica i da će studenti i nastavnici dobiti sve priručnike za nastavu", objasnila je prorektorica Dankić.

Kroz ovaj sporazum će se unaprijediti mobilnost studenata, a Sveučilište će imati izravni pristup informacijama o mogućnostima studiranja i stipendiranju koje nudi francuska Vlada.

„Sveučilište na ovaj način postaje aktivniji član francuske zajednice u BiH i francuski kutak na Sveučilištu će postati mjesto susreta, studenata, nastavnika, francuskoga jezika i svih članova akademske zajednice i gostiju iz Francuske", istaknula je prorektorica Dankić.

Studentica Ania Pehar je naglasila kako je francuski jezik učila i u srednjoj školi te joj se nije bilo teško odlučiti da ga nastavi učiti. "Očekujem da ću poboljšati svoje znanje engleskog jezika te da ću se moći puno više koristiti francuskim", rekla je studentica Pehar.

Prorektorica Dankić je izrazila nadu kako će uz potporu francuskoga veleposlanstva sljedeće godine Filozofski fakultet upisati i prve prvostupnike francuskoga jezika.

U tom kontekstu, veleposlanica Francuske Claire Bodonyi je otvorila prvi sat francuskog jezika s trideset polaznika.

„Drago nam je da postoji želja za učenjem stranog jezika što će doprinijeti boljoj profesionalnoj budućnosti mladih ljudi u Mostaru jer će to omogućiti, kako u oblasti turizma, tako i poljoprivrednog područja, otvaranje brojnih radnih mjesta", kazala je francuska veleposlanica. Studentima koji uče francuski jezik veleposlanica će pokloniti članske kartice za knjižnicu.

treći.ba