FOTO  Studenti farmacije Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru postižu uspjeh u dalekom Taiwanu

studenti

Studenti Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru postali su punopravni članovi Međunarodne organizacije studenata farmacije (IPSF, International Pharmaceutical Students Federation) na 63. Svjetskom kongresu koji se upravo održava u Taipeiu, a što im daje pravo glasa studenata farmacije u Bosni i Hercegovini na globalnoj razini.

„Ovo je veliki uspijeh za fakultet i kruna truda koji smo ulagali svo vrijeme studija za razvoj organizacije. Punopravnim članstvom u IPSF-u zaokružili smo niz međunarodnih uspjeha, počevši od učlanjenja u Europsku udrugu studenata farmacije (EPSA, European Pharmaceutical Students Association) u Touluse-u (Francuska), punopravnog članstva u Helsinkiju (Finska) te naposlijetku članstva u IPSF u Hyderabadu (Indija).

Bilo je potrebno mnogo zalaganja, međusobnog razumijevanja i suradnje kako bismo zajednički došli do cilja, te nam je iznimno drago što je to prepoznato od međunarodnih udruga i institucija." poručuju iz SAFPUM-a Studentski zbor Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SAFPUM, Student Assembly Faculty of Pharmacy University of Mostar) osnovan je 2011. začetkom Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te od tada bilježi brojne uspjehe. Uz međunarodne aktivnosti, uspješno provodi javnozdravstvene i humanitarne kampanje, radionice i seminare, potiče znanstvenoistraživačku djelatnost studenata, te povezuje studente svih godina studija. 

SAFPUM je za svoje aktivnosti do sada primio brojna priznanja, od kojih su posljednja, uz rektorove i federalne nagrade i ona za najbolji studentski časopis na Sveučilištu (Placebo), najbolju javnozdravstvenu kampanju (Teddys Pharmacy) i najboljeg koordinatora na svijetu za međunarodne studentske prakse (SEO, Student Exchange Officer) za mjesec prosinac, a predsjednik organizacije izabran je za dopredsjednika Studentskog Zbora Sveučilišta.

Mostarske ljekarne su kroz SAFPUM (SEP - Student Exchange Programme) ugostile studente iz SAD-a, Poljske i Nizozemske te je on i međunarodnim projektom Trainers on Tour i marketinškim aktivnostima organizacije postao međunaronodno prepoznatljiva i poželjna lokacija.

Javnozdravstvene aktivnosti SAFPUM-a građani su imali prilike pratiti kroz brojne kampanje poput organiziranih donacija krvi, obilježavanja svjetskih dana borbe protiv AIDS-a, tuberkuloze, depresije, krivotvorenih lijekova, ovisnosti o nikotinu, te kroz projekte kao što su Antibiotici - Posljednja linija obrane u suradnji s Farmaceutskim fakultetom Svučilišta u Sarajevu, zatim obilježavanja dana Downovog sindroma, autizma, osoba sa invaliditetom, Alzheimerovom bolesti i mnogih drugih. Osim toga, svoju su suradnju proširili sa Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom u Zagrebu i Farmaceutskim fakultetom u Splitu priključivši se organizaciji simpozija FARMEBS u Zagrebu.

Aktivnosti mladih budućih farmaceuta možete pratiti na njihovoj službenoj stranici: http://safpum.farf.sve-mo.ba
Ili Facebooku: https://www.facebook.com/safpum, https://www.facebook.com/sep.bosniaandherzegovina
Veselimo se njihovim daljnjim uspjesima, daljnji razvoj farmaceutske struke na ovim područjima svakako ima svoju budućnost.