Studenti dobivaju privremene diplome

sveučilište, studenti, sveučilište, Mostar, studenti, maturanti, sveučilište, bolonjski sustav, bolonja, studenti, Sveučilište Mostar, javna tribina, studiranje, Sveučilište Mostar, studenti
...nakon čega bi studenti ne samo ove visokoškolske institucije, nego i svi ostali u HNŽ-u, koji se obrazuju po bolonjskom sustavu, mogli dobiti svoje diplome.

Iako su predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a na posljednjem sastanku s predstavnicima Rektorata i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru ponudili prijedlog za privremeno rješenje ove problematike, oko istog se u akademskim krugovima ipak veže iznimno velika doza skepticizma.

Naime, kako u HNŽ-u nije donesen zakon o visokom obrazovanju, resorno ministarstvo pripremilo je prijedlog odluke za Vladu ove županije, kojom bi se do donošenja navedenog zakona primjenjivala uputa o formi i sadržaju diplome i dodatka diplome koju izdaju akreditirane visokoškolske ustanove, piše današnji Dnevni list.

"Vjerujem kako će se Vlada na prvoj sljedećoj sjednici izjasniti o ovom prijedlogu, odnosno usvojiti odluku, čime bismo riješili ovaj problem", naveo je ministar Dželilović.

No, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Zoran Primorac, koji je bio nazočan na sastanku na kojem je ovaj prijedlog ponuđen, kaže kako se postavlja pitanje koliko će vremena proći do realizacije istog?

Postavlja se i pitanje bi li te diplome također bile privremenog karaktera, odnosno bi li iste morale biti obnovljene prilikom stupanja zakona o visokom obrazovanju na snagu?

"Karakter tih diploma ovisio bi o odlukama koje donese Vlada. U konačnici, nije ni važno hoće li one biti privremene ili stalne. I privremena diploma bi imala istu snagu kao i svaka druga, samo što bi kada za to dođe vrijeme morala biti obnovljena i to bez plaćanja", ustvrdio je Primorac.