FOTO  Štrajk radnika Zračne luke Mostar

strajk radnika zracne luke mostar

Za vrijeme trajanja štrajka upozorenja došlo je do jednosatne obustave rada, a nazocnim novinarima obratio se predsjednik Sindikata J. P. Međunarodna Zračna luka-aerodrom Mostar d.o.o. Darko Buntić.

''Radnici su dovedeni na rub egzistencije. Naše su plaće srezane prije pola godine za 300 maraka, ne plaćaju nam se vikendi niti noćni rad. Isti ljudi rade i prvu, i drugu, i noćni smjenu, i sve ima se plaća kao prva smjena'', kazao je predsjednik Sindikata Darko Buntić.

Skupština Sindikata J. P. Međunarodna Zračna luka-aerodrom Mostar d.o.o. je na sjednici održanoj 17. 4. 2018., a temeljem članka 4. Zakona o štrajku (Službene novine Federacije BiH od 20. 4. 2000.) donijela Odluku o stupanju u štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja se održao u petak 20.04.2018. godine od 10:00 do 11:00 sati. 

''Mi ćemo nastojati da komercijalni letovi ne trpe zbog nas, ali od naših zahtjeva ne odustajemo. Spremni smo i na generalni štrajk, ako na to budemo primorani'', kazao je Buntić.

Sindikat je kao razloge štrajka naveo ''nepoštovanje odredbi Zakona o radu (neplaćanje noćnog rada, dvokratni rad po potrebi isto neplaćen, rad vikendom i blagdanima, prekovremeni rad), isplata regresa za 2016. Godinu, kršenje prava iz radnog odnosa (ugovori, radno vrijeme, platna lista, visina satnice), opstrukcije uprave za zahtjeve da nam se isplate zaostala dugovanja za prethodni period po osnovu noćnog rada, prekovremeno i pripravnosti, te odbijanje početka pregovora za Kolektivni ugovor''.

Sindikat traži ''vraćanje otetog dijela plaće, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o Kolektivnom ugovoru i potpisivanje istog, plaćanje vremena pripravnosti, da se bilo kakva naknada ne isplaćuje u gotovini''.

''Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune bit ćemo primorani stupiti u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva'', navedeno je iz Sindikata J.P. Međunarodna Zračna luka - aerodrom Mostar d.o.o.