Srbi traže da bar jedna mostarska škola nosi ime u čast srpskih književnika

Mostar, Hum, brkanovo brdo, španjolski trg, Mostar, HDZ 1990, priopćenje, Mostar, Mostar, Gimnazija, HRS, Mostar, proračun, Mostar
Prijedlog na razmatranju

Ova odluka je trebala biti usvojena na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, no skinuta je s dnevnog reda iz razloga što se usprotivio Klub Srba tražeći da se prije ovog usvajanja razmotri da se jedna od 43 osnovne i srednje škole u Mostaru preimenuje u čast jednog od srpskih književnika ili neke druge značajne ličnosti iz reda srpskog naroda.

Vijećnik Nedjeljko Prljeta navodi kako oni nisu protiv toga da Treća osnovna škola nosi naziv po Ivi Andriću, već upravo suprotno. Ali i smatraju kako je red, a i vitalno pitanje, da jedna od mostarskih škola nosi naziv po srpskoj eminentnoj ličnosti.
- Ispred Kluba Srba u Gradskom vijeću mi smo tražili da se ne daju nova imena školama dok se naš zahtjev ne razmotri, što ne znači da smo mi imali išta protiv ovog prijedloga. Prije rata Gimnazija Mostar nosila je ime po Aleksi Šantiću, škola na Luci nosila je ime po Svetozaru Ćorović, to je ukinuto i mi sada tražimo da se jedna škola nazove po nekoj od srpskih ličnosti. Nije toliko bitno koja će to škola biti. Bitno je da se nalazi u urbanom dijelu grada. Među vijećnicima vlada i mišljenje da se Gimnaziji Mostar vrati ime Alekse Šantića, no vidjet ćemo što će biti od toga, kazao je Prljeta.

Pojašnjava kako se ovdje radi o vitalnom interesu jednog naroda.
- Radi se o kulturi jednog naroda, a kultura je vitalni interes, a da mi ne bismo prijetili nekim vitalnim interesom, najbolje se dogovoriti i riješiti to na neko opće zadovoljstvo, kazao je Prljeta.

Dodao je kako bi Odjel za društvene djelatnosti zajedno sa školskim odborima trebao razmotriti ovu inicijativu i prijedlozi bi se uskoro trebali naći pred Vijećem.
- Iako su školski odbori nadležni za imenovanje, politiku vodi Gradsko vijeće, i očekujem kako će se ovo pitanje uskoro riješiti i da ćemo u jednom paketu usvajati odluke oko imenovanja škola, kazao je Prljeta.

Mijenjati u paketu

Školski odbor Treće osnovne škole usvojio na svojoj sjednici održanoj 31. kolovoza 2011. godine inicijativu o promjeni imena, odnosno da škola nosi ime Treća osnovna škola Ive Andrića - Mostar. Njihova škola nakon rata nosila je ime Ilije Jakovljevića, da bi se kasnije ona kao zasebna osnovna škola napravila u naselju Centar ll.
Bivša Treća osnovna škola, odnosno zgrada u kojoj je bila smještena do rata, odlukom Gradskog vijeća Mostara prenamijenjena je u Gradsku vijećnicu i buduće sjedište gradonačelnika Mostara.

- Zbog čestih promjena imena i namjena, u javnosti i komunikaciji često se stvara zabuna kada se kaže 'Treća osnovna škola' jer se ne zna na koju se točno školu misli, o kojoj se zgradi govori.

- Zbog svega navedenog, kao i očuvanja tradicije i ugleda koju naša škola ima u javnosti, držimo da bi se s novim imenom nejasnoće otklonile i sve pozitivno što naša škola baštini sačuvalo i proširilo, navode u Trećoj osnovnoj školi.
Pred Vijećem je i odluka o davanju suglasnosti za promjenu naziva Javne ustanove Srednje elektrotehničke škole Mostar, odnosno da se promijeni naziv i da ime škole glasi Javna ustanova Srednja elektrotehnička škola "Salih Ćurić" Mostar.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list