FOTO  Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Mostara i Grada Vukovara

Svečanosti su bili nazočni i Mile Ivković, dopredsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara, Robert Rapan, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, Tomislav Čorak, tajnik gradonačelnika za protokol i odnose s javnošću, Dražen Čulig, savjetnik  za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, dopredsjednik Danijel Vidović, glavna savjetnica Radmila Komadina te glavna tajnica Sportskog saveza Grada Mostar  Mirjana Bošnjak.

U izjavi za novinare dva gradonačelnika izrazili su zadovoljstvo ovim činom koji predstavlja krunu dosadašnjih odnosa, odnosno da se ta suradnja pretočila u sporazum koji će omogućiti suradnju na konkretnim projektima jer Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a što će otvoriti mogućnost zajedničkog sudjelovanja i fondovima prekogranične suradnje.Ovom prigodom dogovorena je posjeta sportaša Grada Vukovara Mostaru već idućeg mjeseca, te odlazak učenika Ekonomske škole iz Mostara u posjetu Vukovaru na poziv gradonačelnika Sabe.

Gradonačelnik Sabo je govorio i o povezanosti dva Grada u Domovinskom ratu podsjetivši kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Blago Zadro bio Hercegovac te da su i Vukovarci dolazi braniti Hercegovinu. Kazao je kako Mostar i Vukovar mogu i učiti jedni od drugoga jer nakon rata bilo je puno dobrih stvari, ali i grešaka iz kojih se trebaju izvući pouke.

Gradonačelnik Sabo prokomentirao je izjave novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića o Vukovaru kao „srpskom gradu" kazavši kako je to jedna neodgovorna izjava te da je Vukovar višenacionalan grad, u kojem trenutno živi 32 posto Srba.

Građani Vukovara su odlučili živjeti u miru, poručio je Sabo.

Inače, Grad Mostar sudjelovao je u akciji „Solidarnost za Vukovar" financiranjem radova sanacije Mostarske i Hercegovačke ulice u gradu Vukovaru. Povodom završetka radova svečanog otvorenja u Vukovaru je prošle godine boravilo izaslanstvo Mostara koje su predvodili gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić. Tada je izražena nada da se odnosi Mostara i Vukovara podigne na razinu gradova prijatelja, a što je danas i konkretizirano potpasivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji.