Španjolske korporacija Agro Sevilla sadi 1000 hektara maslina u Hercegovine

maslinari
ulja izuzetne kvalitete - izjavio je Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna. To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na ovom Hercegovine- rekao je Džubur uoči konferencije o maslinarstvu koja je danas održana na Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2017.

- Danas ćemo prezentirati projekt ‘Uzgoj maslina na području Hercegovine' koji je iniciran projektom koji je plod suradnje između Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine - kazao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i prehrambeno-tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakultet Džemal Bijedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Županija osigurala novac za potporu u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

- Nadamo se da je ova godina početak jednog kontinuiranog sustavnog pomaganja poljoprivrednicima kada je u pitanju novčana potpora - rekao je Jović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je svrha današnje konferencije potaknuti mlade ljude da sade masline kako bi oplemenili Hercegovinu na najbolji način.

- To je neiskorištena perspektiva za mlade u Hercegovini - kazao je Bešlić.

Na konferenciji je sudjelovalo oko dvije stotine sudionika, a sudionicima konferencije o temi „Povijest uzgoja i prerade maslina na području Hercegovine" govorila je mr. sc. Paulina Šaravanja, Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, a o potencijalima za sadnju maslina u Mostaru mr. Bojan Spasojević iz Gradske uprave Mostara.