Sljedeću subotu Mostar će biti katoličko središte Europe

Mostarska katedrala
Sudeći po svim najavljenim dolascima, Mostar bi toga dana zasigurno trebao biti katoličko središte ne samo Bosne i Hercegovine, nego i čitave Europe.

Privatno okupljanje

Kardinal Bertone će u iduću subotu zrakoplovom sletjeti u Zračnu luku Mostar, nakon čega je predviđen njegov odlazak u mostarsku biskupsku rezidenciju, gdje će ga ugostiti biskup Ratko Perić. Pored Bertonea Mostar će ugostiti i druge velike katoličke dužnosnike, među kojima će biti i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, hrvatski kardinal Josip Bozanić, a očekuje se dolazak i svih biskupa iz Bosne i Hercegovine te veliki broj njih iz Republike Hrvatske. Svečani obred zaređivanja mons. Petra Rajića za biskupa započet će u 11 sati u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, te će biti otvoren za sve vjernike.

Inače, Petar Rajić, Hrvat rođen 1959. u Torontu, svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije, koji se nešto manje od dvadeset godina nalazi u službi diplomacije Svete Stolice, a posljednjih godina bio je u osobnoj službi Pape Benedikta XVI. Početkom prosinca prošle godine imenovan je apostolskim nuncijem, odnosno veleposlanikom Svete Stolice na Arapskom poluotoku sa sjedištem u Kuvajtu.

Kako objašnjava don Tomo Vukšić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, običaj Svete Stolice je da državni tajnik, u ovom slučaju kardinal Bertone, za biskupa zaredi svakog novog nuncija, a mons. Rajić biti će zaređen u Mostaru upravo zbog toga što je on svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije. Navodi kako će uz Bertonea kao glavnog zareditelja biti i kardinal Vinko Puljić te mostarski biskup Ratko Perić, kao suzareditelji.

Politička izaslanstva Poslije svetog obreda u hotelu Ero biti će organizirano privatno okupljanje te svečani ručak za sve goste novozaređenog biskupa Rajića, koje će biti zatvoreno za javnost. Pored vjerskih dužnosnika moguć je i dolazak političkih izaslanstava.

“Dolazak političkih ličnosti je stvar državnog protokola. Mi nemamo točne informacije o mogućim dolascima državnih izaslanstava. Realno je za očekivati da će neko državno izaslanstvo biti nazočno, međutim, u kojem obliku, mi u biskupskom ordinarijatu nismo nadležni govoriti”, ustvrdio je Vukšić. Ističe da će ovaj dolazak tajnika Svete Stolice biti isključivo u funkciji zaređivanja Petra Rajića, te kako Bertone neće imati nikakve druge važne zadatke. U Mostaru se neće zadržati niti puni dan, jer će već u predvečerje s mostarske zračne luke poletjeti za Rim.

Vukšić kaže kako lista gostiju još uvijek nije potvrđena, no sigurno je da će Mostar toga dana posjetiti između 30 i 40 biskupa.

Piše: Marin Vučina