Slaven Raguž: Mostar mora biti grad slučaj jer neki od toga profitiraju

Još jače su se morali intenzivirati početkom godine, kada je Ustavni sud ukinuo diskriminatorske izborne odredbe. Međutim, razgovori o izborima u Mostaru počinju tek nakon što su prošli lokalni izbori u BiH.

Mostar jednostavno mora biti "grad slučaj" kako bi svi oni koji od tog vrlo dobro profitiraju mogli i dalje raditi po svome, tvrdi Slaven Raguž, predsjednik mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a 1990.

Rješenje koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda i omogućilo regularnu provedbu izbora jest Mostar kao jedinstvena izborna jedinica. Odlukom Ustavnog suda ostali su svi mehanizmi zaštite interesa bilo kojeg naroda u Mostaru. Kategorično odbijanje ovoga prijedloga kao "ugrožavanje bošnjačkog naroda" nije ništa drugo nego ugrožavanje interesa stranke koja u većem dijelu predstavlja bošnjački narod u Gradskome vijeću.

Prihvaćanje izmjena samo manjeg dijela apelacije koju je Klub Hrvata podnio Ustavnom sudu, dok su oni važniji dijelovi (npr. maksimalne kvote, direktno biranje gradonačelnika) ostali netaknuti, znači kompromis od strane Hrvata.

Ovo dokazuje da i "mantra" o Mostaru kao "svakoj drugoj lokalnoj jedinici u BiH" koju ponavlja drugi najveći vlasnik vijećničkih mandata u GV-u pada u vodu, budući da sa svim ovim mehanizmima "zaštite" Mostar nikako ne može biti kao svi drugi, nego nastavlja biti unaprijed na propast osuđeni političko-pravni eksperiment međunarodne zajednice, tvrdi Raguž.

"Za trenutno stanje svi smo odgovorni i moramo nositi teret krivice, ali iz ovoga rečenog može se vrlo lako razaznati čiji je teret najveći: stranaka koje čine većinu u GV-u i, naravno, međunarodne zajednice. Što je Mostar kao grad 'slučajniji', to su veće mogućnosti profitiranja u kontroliranom kaosu i veća je opravdanost sudjelovanja međunarodne zajednice u svemu, a samim tim i vjerojatnost nametanja njihovih rješenja koja su redovito na štetu Hrvata.

Mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 sudjelovat će na svim sastancima koji se budu održavali na temu izbora u Mostaru, iako smo duboko uvjereni da su oni svrha samima sebi i da neće donijeti nikakvo rješenje. S druge strane ponovno ćemo u Parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjene izbornog zakona, ovaj put iskoristivši političku snagu mjesta Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koje prijedlog može uvrstiti na dnevni red.

Na ovaj način provest će se Odluka Ustavnog suda, a neće se tražiti interpretacije njezina sadržaja, što ne postoji ni u jednoj pravnoj državi, a što rade predstavnici bošnjačkih političkih stranaka. S druge strane, 'domaće institucije' preuzet će odgovornost za procese u ovoj zemlji, što često vole ponavljati predstavnici međunarodne zajednice"