Skandalozno: Dvije maloljetnice u predkomatoznom stanju primljene u KB Mostar u novogodišnjoj noći

...koji konzumiraju alkohol spustila na čak 12 godina. Svjedoče to i dva primjera u novogodišnjoj noći. Prilikom proslave Nove godine u Mostaru dvije maloljetnice u dobi od trinaest i četrnaest godina, nakon konzumacije veće količine alkohola, zaprimljene su na Odjel za pedijatriju KB-a Mostar u predkomatoznom stanju.
- Trinaestogodišnjakinja i četrnaestogodišnjakinja u KB Mostar primljene su nešto iza 12 sati u predkomatoznom stanju, potvrdila je Vesna Brkić, šefica Odjela za pedijatriju KB-a Mostar, koja ističe kako je problem postao krajnje alarmantan.

Opijanja maloljetnika

Naime, djevojčice su na Odjel zaprimljene nešto iza 12 sati iako su po zakonu već oko 11 sati trebale biti u svojim domovima. Nakon što su djelatnici Hitne službe, nakon poziva prijatelja, djevojčice pronašli u parku, doveli su ih na odjel. Njihovo stanje bilo je zabrinjavajuće, jer su djevojčice nađene u besvjesnom stanju. Vidno pripite reagirale su tek na grube podražaje, a nedugo nakon što su došle na odjel, osvijestile su se. Nije poznato koliko su alkohola imale u krvi jer se ti testovi na samom odjelu ne rade.
- Napravili smo test na drogu i obje cure bile su negativne, tako da nisu imale doticaj s bilo kakvom vrstom droge, nego samo s alkoholom kojeg su konzumirale u velikoj mjeri s obzirom u kakvom su stanju dovezene, istaknula je Brkić.
Djevojčice nisu prijavljene policiji jer to nije praska, osim u slučaju da su na njihovim tijelima nađene ozljede, što ovdje nije bio slučaj. No, ovakav slučaj nije bio jedini jer su također nekoliko dana prije Nove godine zabilježena još tri slučaja maloljetnička opijanja.

- Nije rijedak slučaj da se pijani maloljetnici primaju na Odjel za pedijatriju. Svaki mjesec imamo barem po jednog maloljetnika kojeg zaprimimo u komatoznom ili predkomatoznom stanju, ističe Brkić nadodavši:
- Bilježili smo nedavno slučaj pijane djevojke koja je maloljetna i po koju su došli njezini roditelji. Kada je ugledala svoje roditelje, djevojčica je počela s psovkama na njih što je bilo uistinu grubo, kazala je Brkić.
Na koga apelirati, ne zna ni sama, jer smatra kako bi roditelji trebali biti stroži prema svojoj djeci, a kako bi se policiji trebala dati veća ovlast da maloljetnike makne s ulice iza 11 sati, kako bi i trebalo biti provedeno zakonom. Problem nastaje i kod same prodaje alkohola. Naime, iako je alkohol zabranjeno prodavati osobama mlađim od 18 godina, rijetko se koji trgovac drži tog strogog pravila. Građani su se sami mogli uvjeriti prilikom dočeka kako se u brojnim Mostarskim klubovima te cafe barovima alkohol točio svima, a vidljivo je bilo i kako su parkovi bili puni brojnih osoba mlađih od 18 godina koji su se opijali ne mareći zakone koji im to brane.
- Alkohol je postao veliki problem grada Mostara. Mladi ljudi počinju ga konzumirati već sa 12 godina što je poražavajuće. Isto tako, bilježe se slučajevi opijanja i kod starijih, a sve nastaje zbog neimaštine, nezaposlenje te brojnih ostalih financijskih problema te se utjeha traži u piću, kazala je Brkić.

Apel roditeljima

Edukacija u školama, razgovor s roditeljima, savjetovanje s brojnim liječnicima, samo su neki od mogućnosti sprječavanja ovog problema koji postaje sve izražajniji u zajednici i samom gradu Mostaru. Godine više nisu bitne kada je u pitanju opijanje, koje je zahvatilo najnižu dobnu granicu.
- Ne postoji niti jedna osoba koja može doprijeti do same djece koliko to mogu njihovi roditelji. Zato se i na njih stavlja poseban naglasak kako bi pomogli pri sprječavanju ovog uistinu izraženog problema, istaknula je Brkić.

Dnevni list