Skandali potresaju mostarsku policiju

MUP HNŽ, MUP Mostar, skandal, Mostar
O komesaru kao čelnoj osobi, poznato je, politika nema dogovora već skoro šest mjeseci jer se imenovanje Dragana Brkića za komesara pretvorilo u politički problem kojim trguju stranke, piše Dnevni list.

Policija u problemima

U mostarskom MUP-u u međuvremenu se događaju čudne stvari, smatraju mnogi policajci. Policija je, kažu, podijeljena i kolege jedni u druge nemaju povjerenje.

Krajem prošle godine počela je preraspodjela pozicija kojima je većina nezadovoljna, a posljednjih dana došlo je i do novih "pomicanja" kada je gotovo rasformirana Jedinica interventne policije.

Za sve je navodno kriv nedavni slučaj vezan za popularniji mostarski kafić "Black Pearl".

Navodno je u kafiću "Black Pearl" 14. prosinca prošle godine izbio skandal jer policiji nije dopušteno da intervenira i zatvori lokal koji navodno nije imao odobrenje za produženi rad.

Ova informacija postala je javnosti zanimljiva jer je, naime, tu večer savjetnik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Zoran Kapetanović navodno uz pomoć načelnika Operativnog centra Policijske uprave Mostar Adila Veledara spriječio policajce da zatvore ugostiteljski objekt.

Ovaj slučaj, kako doznajemo, bio je okidač za preraspodjelu mjesta i događaj koji je dodatno podijelio PU Mostar jer je informacija izišla u javnost iako je poznato da je intervencija po ovom pitanju bilo i bezbroj puta ranije.

Nepravilnosti

Načelnik Policijske uprave Mostar Draženko Miletić potvrdio je kako je prijava o događajima iz spomenutog lokala već otišla na sud, a o detaljima iz te noći nije želio govoriti.

Kaže kako je policija profesionalno odradila svoj dio posla, a da ga druge zakulisne radnje ne zanimaju, kao ni pritisci koje pokušavaju vršiti na njega.

- Nalog nitko neće povući dok sam ja na ovoj poziciji, ustvrdio je Miletić dodavši da je zgrožen pričama i postupcima pojedinih policajaca koji su uzimali ili pokušali uzeti mito od građana.

U Interventnoj policiji ostali su, kako nam je kazao Miletić, mlađi policajci koji dobro obavljaju svoj posao. Miletić tvrdi da se u policiji nagomilalo mnogo problema, a da on nije i neće trpjeti bilo kakve nepravilnosti. Interventna policija nije usamljen slučaj, tvrdi, jer je krenula preraspodjela pozicija u cijeloj Policijskoj postaji Centar.

Miletić kaže kako su pojedini policajci u ranijim godinama uzimali "reket" od po 200 maraka da bi vlasnicima pojedinih lokala dopustili rad u kasnim noćnim satima i da je tome morao doći kraj. Nakon što su počele preraspodjele pozicija, svim policajcima je naređeno da moraju nositi iste uniforme, kazao nam je Miletić da se ne bi znalo tko što radi.

Najvažnije u cijeloj priči, što smo na početku i kazali, jest imenovanje policijskog komesara koji bi trebao držati sve hercegovačke policajce na oku, ali i spriječiti sukobe u MUP-u koji su svakim danom sve očitiji. No kada će se to dogoditi, još je neizvjesno.