Sjećanje na žrtve Vukovara

Vukovar, Mostar, Hum, Vukovar, Priče iz Vukovara, Dan sjećanja na Vukovar, vukovar 1991, razaranja Vukovara

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza. Bivša JNA zajedno s paravojnim srpskim snagama postupno je dovlačenjem novih snaga stvarala obruč oko grada. Planirali su Vukovar zauzeti u svega nekoliko dana. Međutim, kako im to unatoč velikim žrtvama nije uspjelo, vrh JNA iz Beograda odlučio je formirati posebnu operativnu grupu kojoj je cilj bio osvajanje Vukovara.

S tim ciljem je iz Beograda upućena elitna Prva gardijska oklopna brigada, angažiran je i veći dio snaga Novosadskog korpusa te nekolicina drugih brigada iz Srbije. Grad zasipaju s tisućama granata, svakodnevno ga napadaju iz zraka te s Dunava. Oni koji su bili tada u Vukovaru govore o pravoj kataklizmi.

Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Naša udruga poziva svekoliko članstvo kao i sve građane i građanke grada Mostara da se to veče odazovu i upale svijeće za pokojne branitelje i civile u Vukovarskoj ulici u Mostaru. Ne zaboravimo i žrtve Škabrnje. Počivali u miru božjem i bila im laka Hrvatska zemlja.

Udruga HVIDRA-a Mostara