Sindikati idu s novom procedurom za štrajk

štrajk liječnika

... zakonske odrednice o stupanju u generalni štrajk, predstavnici sindikata jučer su održali konferenciju za novinare na kojoj su poručili kako ne odustaju od svojih zahtjeva i da će pokrenuti novu proceduru za generalni štrajk, piše Večernji list BiH.

- Odvjetnički tim rekao je kako je odluka Suda apsurdna. Sud je išao mimo zahtjeva i opredijelio se za jednu stranu. Prekršio je članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima - istaknuli su jučer sindikati u izjavi za medije.

Poziv na dijalog

S druge strane, iz Vlade HNŽ-a stigao je poziv na dijalog u kojem se ističe kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka nakon što je najavljen proces pregovara. - Vlada je, kao jedan od suosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način iznalaženja rješenja prihvatljivih za sve strane te, stoga, poziva sindikat na to da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sustava, 26. veljače, kako je i najavljeno, skupa pokrenu pregovarački proces - stoji u dopisu Vlade HNŽ-a.

Dodali su kako će s njihove strane biti učinjeno sve da se poboljša materijalni status članova sindikata te da se plaće povećaju u skladu s proračunskim mogućnostima. Prije nekoliko mjeseci u nekoliko županija su vlasti potpisale nove kolektivne ugovore sa zdravstvenim djelatnicima, što je dovelo do rasta plaća u zdravstvenom sektoru.

Takav razvoj situacije stvorio je veliku razliku između plaća zdravstvenih djelatnika u većini drugih županija i u HNŽ-u, a što je bio okidač za pokretanje sindikalnih akcija i zahtjeva za povećanje plaća. Sindikati u svojim zahtjevima imaju i potporu menadžmenta institucija u kojima rade.

Tako je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić u više navrata istaknuo kako se plaća medicinskim djelatnicima nije povećala više od deset godina, tako da je krajnje vrijeme da se razgovara o toj temi i da se nađe rješenje koje je prihvatljivo za sve.

Sve ovisi o proračunu

Ono što je još nejasno u toj priči je koliko ima mogućnosti u proračunu HNŽ-a da se odvoji više novca za zdravstvo, odnosno zdravstvene institucije koje djeluju na području županije.

Vlada je pozvala vodstva bolnica i domova zdravlja da u što većoj mjeri smanje troškove kako bi ostalo više sredstava za plaće zdravstvenim djelatnicima. Ipak, sasvim je jasno kako se povećanje plaća ne može ostvariti samo uz smanjenje materijalnih troškova zdravstvenih ustanova nego će se morati odvojiti dodatna sredstva iz proračuna kako bi se barem djelomično udovoljilo zahtjevima sindikata.

Iako se u javnost nije izlazilo s konkretnim brojkama koliko bi trebalo novca na godišnjoj razini, neslužbeno se doznaje kako zahtjev sindikata podrazumijeva povećanje troškova za zdravstvo od minimalno 10 milijuna KM.

I taj iznos se ne odnosi samo na HNŽ nego bi doznake trebale povećati i druge županije jer su osnivači SKB-a Mostar, bolnice koja zapošljava daleko najviše ljudi u zdravstvu. Hoće li biti kompromisa, doznat ćemo do kraja ovoga mjeseca. Do tada bi stavovi obiju strana trebali biti poznati, kao i podatak koliko je realno da se poveća plaća zdravstvenim djelatnicima u HNŽ-u.