Sindikati Alumijina strahuju od Lijanovića

Aluminij Mostar, dionice, Aluminij Mostar, otvoreno pismo, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, smjena, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, deblokada, Federacija BIH, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, EPHZHB, NSZ-a Aluminija, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Vlada Federacije, Hercegovina, ekonomski krah, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, strah, Lijanovići, Hercegovina, Federacija BIH, uništenje, Aluminij Mostar, sindikat, vjekoslav domljan, Aluminij Mostar, aluminij, Natječaj, direktor, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, uštede, plaće, Erdal Trhulj, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, isporuka el.energije, Aluminij Mostar, sindikat, pismo, Aluminij Mostar, spas, Ivan Kovačić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, NSZ-a Aluminija, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, nikola krešić, platformaši, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Nermin Nikšić
Naime, iz Udruge malih dioničara Aluminijaš, te Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija upozoravaju kako bi izborom novog rukovodstva Aluminij mogao biti čak i ugašen.

- Uzimajući u obzir teško financijsko stanje u kompaniji, te imena nekih potencijalnih kandidata, iskazujemo zabrinutost za budućnost kompanije, radnih mjesta, te gospodarstva cijele regije. Naša primarna dužnost je borba za očuvanje radnih mjesta, koja su, prema svemu sudeći, ugrožena, stoji u pismu sindikata koje je upućeno NO Aluminija, a koje je potpisao Dinko Marić, predsjednik NSZ Aluminija.

Nekompetentni ljudi

Marić navodi kako se izborom direktora izravno odlučuje o sudbini radnika i njihovih obitelji, te kako se zbog toga sindikati moraju uključiti u proces donošenja te odluke.

- Obavještavamo Nadzorni odbor, kao organ koji će odlučivati o izboru direktora Aluminija, da nećemo sjediti skrštenih ruku i dozvoliti da se na čelo kompanije postave nestručni i nekompetentni ljudi, koji su vođeni nekim vlastitim ili stranačkim interesima, istaknuo je Marić u pismu Nadzornom odboru.

Mediji su, pak, već objavili kako su kandidati za novog generalnog direktora Aluminija Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi FBiH, Tomislav Perić, zastupnik NS Radom za boljitak u Skupštini HNŽ-a, Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak koji trenutačno obavlja dužnost v.d. direktora Aluminija, te Tihomir Bradvica iz Ljubuškog, inače urednik portala Ljubuski.info. Među kandidatima je i Željko Boras, izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak u upravi, kojoj je na čelu bio Ivo Bradvica, te Marinko Ostojić, nekadašnji član NO Aluminija, koji je još prije godinu upozoravao kako se kompanijom nestručno upravlja.

Sindikati se, kao i Udruga Aluminijaš, zapravo pribojavaju da će ulaskom kadrova NSRB-a u Aluminij ova kompanija doživjeti konačan slom.

- Smatramo da u kompaniji postoje kvalitetni ljudi koji dobro poznaju specifičnosti industrije, te su je u stanju uz našu potporu izvesti na pravi put, za razliku od mnogih kandidata, a naročito stranački obojenih osoba koje nikad nisu nogom kročile u našu kompaniju. Naše tvrdnje potkrepljujemo činjenicom da je za ovakvo katastrofalno stanje u kompaniji uglavnom odgovorna uprava s takvim čovjekom na čelu, stoji u Marićevu pismu, u kojem se aludira na bivšeg direktora Bradvicu.

- Izrazito teška situacija u kompaniji više ne dozvoljava ponavljanje takve greške i mi ćemo do kraja insistirati na uvažavanju naših stavova, napisao je Marić.

Iz Udruge Aluminijaš navode kako je bivša uprava s Bradvicom na čelu napravila ''financijski genocid i masakr nad poslovanjem kompanije''.

- Loši poslovni potezi koje su provodili u kompaniji, uz cijenu struje i metala, uzroci su zastrašujućih gubitaka. Akumulirani gubitak Aluminija za nepune dvije godine iznosi oko 150 milijuna KM, dok kratkoročni dug dobavljačima i bankama iznosi preko 200 milijuna. Tako je bivša uprava svojim nesavjesnim poslovanjem dovela u nezavidan položaj i ostale privredne subjekte u čitavoj regiji, tvrde iz Aluminijaša, iz kojeg priželjkuju dolazak Financijske policije u Aluminij.

Oduka do kraja 2013.

- Pritisnuta financijskim problemima, obitelj Lijanović nije odustala od nauma te hitno traži nove izvore sredstava, za što je Aluminij savršena meta, kažu u Aluminijašu.

U Nadzornom odboru Aluminija, koji bi do kraja godine trebao donijeti odluku o imenovanju novog direktora, sjedi sedam članova i to po tri u ime Vlade FBiH i malih dioničara, te jedan predstavnik kapitala Republike Hrvatske - šibenskog TLM-a.

Izvor: oslobodjenje.ba