Simfoničari uz harmoniku i klarinet oduševili Mostarce

koncert, koncert u mostaru
...Proljetni koncert" u izvedbi Simfonijskog orkestra Mostar te solista Marka Zavišića (klarinet) i Stefana Ćehe (harmonika) pod ravnanjem dirigentice Darjane Blaće-Šojat.

Iako je koncert bio planiran na „otvorenoj sceni" Kosače, zbog nevremena je prebačen u Galeriju. Izostanak zvjezdanog neba i zvuka nove veličanstvene fontane ipak nije spriječio slušatelje da istinski uživaju u svevremenskim djelima W. A. Mozarta, R. Galliana, A. Piazzolle i S. Voitenka.

Plemenit zvuk klarineta u rukama mladog Marka Zavišića ispunjao je cijelu prostoriju mirom, vedrinom i razigranošću, kako Mozartu i inače dolikuje. Slušao se, naime, 35-minutni Mozartov klarinet-kvintet u A-duru. S druge strane, u potpuno novom svjetlu, obojenu strašću, brzinom i intrigom, svirao je Piazzollinu tango-etidu br. 3 za klarinet i gudački orkestar. Publika ga je dva puta nagradila dugim pljeskom.

Umilnost i okretnost, sjeta i veličanstvenost, romantika i robusnost bili su samo neki od kontrasta koji su se miješali u ušima slušatelja sinoć. Mladi je harmonikaš Stefan Ćeha razgalio publiku odsviravši najprije Otkrovenje suvremenog ruskog skladatelja Sergeja Voitenka, donijevši sjetu i nepresušnu ljepotu ruske pjesme, a završio je okretnim i nepredvidivim zvucima poznatog Opale concerta, također suvremenog skladatelja Richarda Galliana. Oduševljena publika je tri puta vraćala na scenu naše soliste, a kao zahvalu za kraj, Ćeha je odsvirao posljednji dio Opale concerta.

Ovo je bio još jedan u nizu koncerata u organizaciji Simfonijskog orkestra Mostar, vođen ravnateljicom Snježanom Zovko, koja je već najavila i idući koncert: 26.6. uz izvrsnog splitskog violončelista Mihovila Karuzu.