Šešeljevci su u Mostaru i Nevesinju Bošnjake i Hrvate streljali, vadili im oči, žive spaljivali, čerečili i bacali u jame

Vojislav Šešelj
...dočekali su presudu četničkome vojvodi Vojislavu Šešelju. Šešelj je, naime, bio optužen i za zločien na Uborku kod Mostara gdje je ubijeno 114 Bošnjaka i Hrvata kao i za ubojstva 305 Bošnjaka i 12 Hrvata u Nevesinju, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Srpske vojne snage i pripadnici Belih orlova, poznatijih kao Šešeljevci, na najbrutalniji način ubijali su u Nevesinju 1992. godine. Suad Omerika iz Udruženja "Povratkom za Bosnu i Hercgovinu" kaže: "Ljudima su vađene oči, kidane su im uši, živi su bacani u jame, živi su spaljivani i čerečeni na sred grada, pred publikom od preko 500 ljudi. Kod Nevesinja je šest ili sedam velikih masovnih grobnica, jama i sad nakon ovakve presude se vrlo ozbiljno postavlja pitanja čekaju li te jame neke nove Bošnjake koji odrastaju na ovim prostorima

Za tvrdnje o brutalnižm smaknućima Omerika kaže kako za to postoje dokazi. Šerif Bojčić iz istoga udruženja smatra kako ovakvom presudom Haški sud nagrađuje zlo:

-Šešelj je negdje u ožujku '91. dolazio u Nevesinje, pa je završio tu svoju misiju na Ravnoj gori. Paravojne formacije koje su se u to vrijeme nalazile na području Nevesinje obično su se nazivali Šešeljevci. Njegov učinak u Nevesinju je zasigurno izetno veliki, međutim, na žalost, Haško tužiteljstvo to nije uspijelo dokazati. Uglavnom, mogu konstatirati zlo je pobjedilo, kaže Bojčić.

U Mostaru početkom lipnja 1992. godine dogodio se prvi masovni zločin i prva masovna grobnica u kojoj je stradalo 114 Hrvata i Bošnjaka. Adninu hasiću koji sada vodi udrugu žrtava S Ubrorka ubijeni su roditelji, njemu i sestri tada je bilo 11 odnosno osam godina. Cijeli tok suđenja Šešelju Hasić smatra lakrdijom:

- Kada je u pitanju grad Mostar, odnosno zločin na Uborku i Sutini, gdje je strijeljano 114 nedužnih Mostaraca Haško tužiteljstvo je optužilo samo Vojilava Šešelja. Svi znamo da zločin na Uborku i Sutini nisu počinili samo Šešeljevci. Oni su imali apsolutnu podršku JNA. Sudsko vijeće je danas utvrdilo da su sve dobrovoljačke jedinice bile podređene JNA.

Žrtve zločina ne mire se s ovakvom presudom. Ovakvim radom Suda, koji bi trebao biti pravedan, otvaraju se nove rane. Mi tražimo pravdu koje u ovom slučaju očito, ne da je nema, već je presuda lakrdija kao i čitav tok suđenja, kaže Suad Omerika.

Za zločine u Nevesinju osuđena je jedna osoba, a još uvijek se traga za 126 nestalh Bošnjaka i dvoje Hrvata.

HMS