“Šantićeve večeri poezije 2012.” održati će se od 7. do 15. rujna

Svečano otvaranje manifestacije "Šantićeve večeri poezije 2012. godine" planirano je za petak, 07. rujna koncertom Kvarteta "Nevski" iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Bg filharmonije. Manifestacije će biti zatvorena dodjelom "Šantićeve nagrade" za 2012. godinu.

Prema riječima potpredsjednika SPKD „Prosvjeta" iznos nagrade se sastoji u novčanoj nagradi u iznosu od 5 000 KM, te simboličnih rekvizita u vidu Šantićevog štapa i šešira. Drugi dopredsjednik SPKD „Prosvjeta" gradski odbor Mostar, profesor Ranko Čvoro, kratko je podsjetio na tradiciju i značaj Šantića i Šantićevih večeri za promicanje univerzalnih ljudskih vrijednosti i poboljšanje kulture življenja u Mostaru.

Glasnogovornik Šantićevih večeri, gospođica Minja Pejanović, kazala je kako će se manifestacija održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru; u šantićevom i mostarskom Brankovcu, u prostorima HD Herceg Stjepan - Kosača, na maloj sceni HNK i na lokacijama u Starom gradu. Šantićevu nagradu će dodijeliti prošli dobitnik, pjesnik Đorđo Sladoje.

Jedan od podpredsjednika, Veselin Gatalo, podsjetio je na propozicije natječaja. Na mostarsku adresu „Konak 7" treba poslati knjigu (zbirku pjesama) u pet primjeraka, objavljenu unutar tri protekle godine, kratku biografiju i kontakte, sa naznakom „Za Šantićevu nagradu", do 31. 7. ove godine.

Gatalo je spomenuo i tiskanje zbirke pjesama jedne od legendi Mostara i najpoznatijeg mostarskog „trash" pjesnika. Neslužbeno saznajemo da se radi o pjesmama Mehmeda Umačkića, Mostaru i svijetu poznatijeg kao Meho Džeger, kao i predstavljanju njegovih sabranih djela od strane Mostarca dr. Nine Raspudića, poznatog talijaniste i profesora Zagrebačkog sveučilišta.

Program Šantićevih večeri poezije 2012. godine:

Svečano otvaranje manifestacije "Šantićeve večeri poezije 2012. godine" planirano je za petak, 07. rujna koncertom Kvarteta "Nevski" iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Bg filharmonije.

Subota, 08. rujna

Monodrama "Ćorkan" u interpretaciji Harisa Burine, Bosansko Narodno Pozorište iz Zenice;

Nedjelja, 09. rujna

Otvaranje tematske izložbe Zlatka Serdarevića "Štamparsko izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba od 1878. do danas";

Večer živih pjesničkih legendi, posvećeno djelu odabranog vrhunskog stvaratelja iz oblasti pjesništva, uz prisustvo i obraćanje samog stvaratelja, čiju će poeziju interpretirati profesionalni glumci;

Ponedjeljak, 10. rujna

Prikazivanje filma "Moj brat Aleksa" redatelja Aleksandra Jevđevića, uz gostovanje sudionika filma.

Utorak, 11. rujna

Večer posvećeno stogodišnjici smrti Osmana Đikića, čiju će poeziju interpretirati profesionalni glumci, uz projekciju kratkog dokumentarnog filma o Đikiću, predstavljanje eseja posvećenog njegovom liku i djelu i nastup hora SPKUD "Gusle";

Srijeda, 12. rujna

Dramska predstava "Kvartet", po tekstu Ronalda Harvuda, u režiji Darka Cvijetića, u izvođenju Prijedorskog pozorišta;

Četvrtak, 13. rujna

Promocija dvojezične zbirke pjesama Alekse Šantića na češkom i srpskom jeziku, uredio Stevan Tontić (Šantićevu poeziju će interpretirati profesionalni glumci).
Dok će se istovremeno u nevesinjskoj kino dvorani igrati predstava ''Kvartet'' sa kojom je Prijedorsko pozorište dan ranije gostovalo u Mostaru.

Petak, 14. rujna

Večer suvremenih pjesnika, uz sudjelovanje pjesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore;

Subota, 15. rujna

Okrugli stol na temu "Utjecaj Šantićevog vremena na naše dane i sadašnjost''. Moderator okruglog stola je profesor Ranko Čvoro, a sudionici su ugledni akademici i eminentni književnici iz regije.

Svečana ceremonija dodjela "Šantićeve nagrade" za 2012. godinu ujedno je i događaj kojim ćemo zatvoriti manifestaciju.