SAMO U MOSTARU: Besplatni stomatološki zahvati djeci sa posebnim potrebama

stomatologija, sveta obitelj, caritas, Mostar
Naime, ove je bio jedan od termina kada tim liječnika-volontera vrši besplatne stomatološke zahvate pod općom anestezijom djeci s posebnim potrebama, kojih je od početka rada 2005. izvršeno 930.

U trenutku kad je Večernjakova ekipa došla u Centar "Sveta Obitelj", dr. Lidija Lasić-Arapović vršila je popravke zubi pod općom anestezijom petnaestogodišnjoj djevojčici iz Tešnja. Pred vratima su čekali zabrinuti, ali i sretni roditelji.

Sretni iz razloga što su nakon dugotrajne potrage po cijeloj BiH pronašli nekoga tko može popraviti zube njihovoj djevojčici.

"Tražila sam svugdje po Bosni gdje bih mogla odvesti dijete stomatologu i nigdje nisam uspjela pronaći stomatološku ordinaciju u kojoj popravljaju zube djeci s posebnim potrebama. Stomatologinja kojoj sam vodila dijete također je pokušavala pronaći neku ustanovu gdje bismo je mogli odvesti i upravo ona je slučajno na Facebooku doznala za ovaj centar", kazala je Miralema Žižo, majka djevojčice s posebnim potrebama iz Tešnja.Prema njezinim riječima, gdje bi se god obratila, svugdje bi je uvjeravali da u BiH ne postoji mjesto gdje je moguće popraviti zube djetetu s posebnim potrebama.

"Vodili smo je stomatologu, ali oni joj ništa nisu mogli raditi jer ona zbog svog stanja ima nekontrolirane pokrete, što njima onemogućava rad", ispričala je majka. Pored roditelja, u potragu za ordinacijom koja je specijalizirana za ovakve pacijente uključila se i stomatologinja iz Tešnja koja je na Facebooku pronašla članak iz Večernjaka o Centru "Sveta Obitelj" i nesebičnom timu volontera iz Italije i BiH.

"Ona je kontaktirala Gogu i ugovorili smo termin i evo danas smo tu. Prezadovoljna sam uslugom u Centru i kompletnim osobljem. Za sve njih imam samo riječi hvale. Danas bi joj trebali popraviti pet zubi te izvaditi dva i naposljetku odstraniti kamenac", kazala je majka i dodala kako će nastojati što više ljudi informirati o postojanju ovog centra kako ne bi morali lutali i tražiti kao što su oni.

Popravak zubi pod općom anestezijom u BiH radi se samo u mostarskom Centru "Sveta Obitelj" i to zahvaljujući pročelniku Katedre za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB-a Mostar Zoranu Karloviću i njegovim tehničarima, Slavici Šimić i Franji Babiću, potom dr. Lidiji Lasić-Arapović, stomatologinji i njezinoj asistentici Aniti Martinović, potom timu talijanskih stomatologa bez čije nesebične pomoći ovaj projekt ne bi ni počeo u Mostaru.

I, naravno, dobra duša ovog iznimnog tima svakako je Gorana Goga Lovrić iz Caritasa BK BiH, volonterka, koja je bila zaposlenica mostarskog Caritasa osam godina, nakon čega je otišla u Sarajevo, ali je nastavila volontirati i kaže da nikada neće odustati.

Vecernji list