Retrospektivna izložba u povodu 50 godina umjetničkoga djelovanja Florijana Mićkovića

Dobro znan likovnoj publici, Mićković je visoko cijenjen i među kritičarima te o njegovu djelu akademik Tonko Maroević, između ostaloga, zapisuje kako je ostvario opus neosporne trajnosti suvremene tradicije i predstavlja jednu od karika suvremenoga hrvatskog kiparstva.

Na mostarskoj večeri prisjećanja na etape njegova rada i na sve ono što ga je godinama nadahnjivalo i činilo neumornim tvorcem vječnih uspomena, na taj će se svojevrstan presjek njegova pet desetljeća dugoga umjetničkog rada osvrnuti povjesničar umjetnosti Anđelko Zelenika koji je 1962. godine, u tadanjemu Klubu prosvjetnih radnika, zapravo otvorio prvu Mićkovićevu samostalnu izložbu.

- Riječ je o prvoj retrospektivnoj izložbi kojom proslavljam ovaj osobni jubilej i zadovoljstvo mi je što ću se u svojemu rodnom gradu poklonicima mojega umjetničkog djela predstaviti u Galeriji Aluminij - kazao nam je Florijan Mićković.

Nažalost, posljednje ratne prilike dovele su do nestanka i uništenja najvećega broja autorovih radova koji su resili javne površine parkova i trgova, ali i škola i drugih ustanova, u više općina i gradova. K tomu, pozamašan je opus trajno izgubljen surovim ratnim razaranjem umjetnikova ateljea. Nije stoga više moguće u potpunosti predočiti sve etape njegova prijeđenog puta u kiparsko-slikarskomu stvaranju, ali i ono što je spašeno svakako je vrijedno divljenja i ima osigurano mjesto u ukupnoj likovnoj baštini ovoga podneblja.

Florijan Mićković rođen je u Mostaru 1935. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1962. u klasi prof. Antuna Augustinčića. Članom je Udruge likovnih umjetnika Hrvatske i Udruge likovnih umjetnika BiH te dobitnikom više nagrada i priznanja. Izlagao je u većini europskih zemalja, potom u SAD-u i u Kanadi, a danas, kao samostalni umjetnik, živi i radi u Mostaru i u Međugorju.

Večer otvorenja Mićkovićeve retrospektivne izložbe u Galeriji Aluminij upotpunit će nastup mostarske pjesnikinje Alme Fazil-Obad te mladih glazbenika Glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar.

Izložba će ostati otvorenom tri tjedna od nadnevka otvorenja. Ulazak je besplatan.

Aluminij