Retrospektivna izložba Nedeljka Gvozdenovića iz fundusa Galerije Kraljice Katarine

Izložba, Mostar
...iz Zbirke Nedeljka Gvozdenovića obilježit će 30. obljetnicu smrti ovog istaknutog umjetnika, akademika, rođenog u Mostaru 1902. godine.

Svečano otvorenje izložbe planirano je u srijedu, 31. siječnja 2018., u Galeriji kraljice Katarine Kosače, s početkom u 19 sati.

Zbirka Gvozdenović je sastavni dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine, a sastoji od 66 djela (ulja na platnu, akvareli, gvaševi, crteži), koja je slikar darovao svom rodnom gradu 1980. godine.

Nedeljko Gvozdenović (Mostar, 1902. - Beograd, 1988.) veliki majstor intimističkog slikarstva, jedan od najistaknutijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije, iako rođen u Mostaru, svoju likovnu indvidualnost gradio je izvan rodnog grada, na školovanju u Munchenu, u razdoblju između dva svjetska rata, a potom odlazi u Beograd i počinje raditi na Akademiji likovnih umjetnosti, te postaje članom SANU.

Gvozdenović je bio umjetnik koji je likovnom postupku prilazio istraživački, a posebno se posvetio proučavanju boje i njezinom ponašanju pod određenim pritiskom instrumenata prilikom nanošenja na platno. Time je postigao vrhunsku kvalitetu djela u kojima jasno prepoznajemo njegov rukopis, a svojim ostvarenjima dao je značajan doprinos sazrijevanju modernoga slikarstva na našim prostorima.

Izložba, kojoj je pokroviteljem Grad Mostar ostaje otvorena do 24. veljače 2018. godine.