Raspored vjerskih obreda u Sveto trodnevlje u mostarskim župama

Mostarska katedrala

... sudjelovati na križnom putu na Hum. Također, po župama će biti organizirana i klanjanja uz Kristov grob, te blagoslov hrane.

Svečanu svetu misu s papinskim blagoslovom i potpunim oprostom na Uskrs u mostarskoj katedrali u 11.00 sati predvodi biskup Ratko Perić. U nastavku pročitajte detaljan raspored obreda u velikom tjednu.

Sveto trodnevlje u Katedrali

Na Veliki četvrtak misu posvete ulja u 11.00 sati predvodi biskup Ratko Perić. Na svetu misu pozivaju sve ovogodišnje krizmanike župe jer će biti posvećeno ulje kojim će se oni krizmati. Savjetuje se krizmanicima da ponesu kasice Caritasa i polože ih ispred oltara kao svoj dar za najpotrebnije.

''Pozivamo sve prvopričesnike da na Veliki Četvrtak dođu na Večernju sv. misu u 18.00 sati, kako bi se svi prisjetili dana kada je Isus Krist ustanovio sakrament Euharistije.

Prvopričesnici će u prinosu darova prinijeti Misijske Kasice, kao plod odricanja za najpotrebniju djecu u misijama. Na Veliki četvrtak nema redovitog euharistijskog klanjanja u 17.00 sati'', navedeno je na stranici Katedrala Mostar.

Na Veliki petak je strogi post i nemrs. Toga dana od 8.00 do 12.00 sati bit će klanjanje Presvetom uz Kristov grob. Križni put na Humu započinje u 15.00 sati. Obredi Velikog Petka u katedrali započinju u 19.00 sati.

Na Veliku subotu ujutro od 8.00 do 12.00 sati bit će Klanjanje Presvetom uz Kristov grob. Obredi Velike subote započinju u 20.00 sati ispred katedrale a predvodi ih biskup Ponesite svijeće i hranu na uskrsni blagoslov.

Svečanu misu s papinskim blagoslovom i potpunim oprostom na Uskrs u 11.00 sati predvodi biskup Ratko Perić.

Župa svetog Mateja

Na završetku korizme, u četvrtak 22. 3. 2018., Župa sv. Mateja organizira pobožnost klanjanja Križu Kristovu u 20 sati.

''Kroz molitvu, pjesmu i kontemplaciju pokušajmo osjetiti bol duše koja uzdiše za svojim umirućim Spasiteljem. Svi ste dobrodošli'', navedeno je na stranici župe.

Nakon obreda Velikoga petka u crkvi bit će organizirat tiho bdijenje uz Kristov grob koje će trajati cijelu noć.

''Pozivamo sve Vas koji želite da se prijavite u župni ured u koje doba želite biti u našoj crkvi i na taj način uzmete još većeg udjela u milosti pashalnog otajstva kojem ćemo kroz vazmeno trodnevlje biti svjedoci'', navedeno je na stranici Župe Svetog Mateja.

Župa sv. Ivana Apostola i Evanđelista

Na Veliki četvrtak, 29. 3., prijepodne u 11 sati slavi se misa posvete ulja u mostarskoj katedrali. Na toj misi sudjeluju svi svećenici koji djeluju u pastoralu Mostarsko-duvanjske biskupije (dijecezanski i redovnički), koji pred biskupom obnavljaju svoja svećenička obećanja.

U župnim crkvama prije podne nema svete mise. U 18 sati se slavi misu Večere Gospodnje u župnoj crkvi. Ta misa je spomen na posljednju večeru koju je prije svoje muke slavio Isus sa svojim apostolima. Poslije mise ogoli se oltar. Svećenici s narodom ostanu u kratkom klanjanju.

Poslije ove mise ne slavi se misa sve do uskrsne noći. Na Veliki petak, 30. 3., u župnoj crkvi bit će organizirano klanjanje ''pokraj Isusova groba''. Uz svetohranište dežuraju ministranti, od 8 do 17 sati.

''Križni put na Humu: na Veliki petak, 30. 3., organizira se pobožnost križnog puta na Humu, s početkom u 15 sati kod prve postaje. I ove godine neće biti organiziran prijevoz autobusima u znak zadovoljštine protiv bogohulne psovke. Pozivamo sve one koji mogu da se odazovu ovom zajedničkom mostarskom križnom putu. Ove godine naša župa organizira pobožnost križnog puta na Hum.

Molimo sve one koji žele nositi križ da se prijave u župni ured. Ovaj Križni put prikazujemo kao zadovoljštinu protiv bogohulne psovke u našem narodu. Polazak ispred župe, za sve one koji kane poći organizirano, bit će u 14 sati'', navedeno je na stranici Župe. Obredi Velikoga petka u župnoj crkvi - započet će u 19 sati.

Obredi se sastoje od 3 dijela: Službe riječi: Navještaj muke Gospodinove, zatim obred ljubljenja križa, gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem i tko hoće može ga poljubiti.

Sve to činimo u znak zahvalnosti i poštovanja Raspetome Kristu koji nas je svojim križem otkupio. Novac koji se prikupi pri ljubljenju križa ide za očuvanje Kristova groba i svetih mjesta u Jeruzalemu.

Poslije toga slijedi obred pričesti. Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme službe muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika.

Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti. Na Veliki petak zapovijedani je post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao ''vazmeni post'', ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja.

Na Veliku subotu, 31. 3., Crkva ostaje uz Kristov grob razmatrajući njegovu muku i uzdržava se od euharistijskog slavlja. Oltar u crkvi cijeli dan ostaje ogoljen. Uz Kristov grob organizirano je molitveno dežuranje ministranata. ''Dobro bi bilo da vjernici navrate u crkvu preko dana (kad stignu) i malo se pomole u šutnji'', navode iz ove Župe.

Svečano bazmeno bdijenje u župnoj crkvi započeti liturgijom svjetla ispred crkve u 20 sati. Poslije liturgije svjetla i hvalospjeva uskrsnoj svijeći započinje "središnja liturgija čitave godine".

Kod Službe riječi čitaju se barem tri čitanja iz SZ, jedno iz NZ i Evanđelje. Misa bdijenja, makar se slavila i prije ponoći, misa je medjelje uskrsnuća Gospodnjega i njom se zadovoljava obveza nedjeljne mise. Na sami Uskrs, kad se ukazao apostolima, Isus je ustanovio sakrament Pomirenja ili Ispovijedi. Poslije mise bdijenja bit će obavljen blagoslov hrane. Blagoslov hrane bit će i na svim Misama na Uskrs.

Župa Svetog Luke - Ilići i Svetog Marka - Cim/ Crkva Krista dobrog pastira

Četvrtak, 29. ožujka 2018. - Veliki četvrtak

18 sati - Misa večere Gospodnje

Petak, 30. ožujka 2018. - Veliki petak

19 sati - Obredi Velikoga petka

Subota, 31. ožujka 2018. - Velika subota

23 sata - Uskrsna polnoćka (Vazmeno bdjenje)

Nedjelja, 1. travnja 2018.

- Uskrs 10 sati - Sveta misa za narod

Župa sv. Tome Apostola

Veliki petak, 30. 3. 2018.: 19 sati - Obredi Velikog petka u župnoj crkvi (Muka Gospodinova, ljubljenje križa i sveta pričest). Velika subota, 31. 3. 2018.: 20 sati- Obredi Velike subote (služba svijetla i misa).

Crkva svetog Petra i Pavla

Misa večere gospodnje (Veliki četvrtak) i obredi Velikog petka su u 18 sati. Vazmeno bdijenje na Veliku subotu počinje u 20 sati. Jutarnje mise nema u četvrtak, petak i subotu. Na Uskrs i uskrsni ponedjeljak Svete Mise su po nedjeljnom rasporedu: 7, 8:30, 10, 11:30, 18 sati.

Župa Presvetog Trojstva Buna- Blagaj

Veliki četvrtak 18 sati- Misa večere gospodnje i pranje nogu apostolima Veliki petak - Post i nemrs 18 sati - Obredi Velikoga petka (pjevanje Muke, ljubljenje križa i sv. pričest) Velika subota 20 sati: Uskrsno bdijenje (blagoslov ognja ispred crkve, blagoslov svijetla, vode, hrane i uskrsnih jaja) Nedjelja: Uskrs 8 sati: Rana misa 10 sati: Pučka misa