Radikalizacija stanja zbog činjenice da izbora još nema

brzi na glasanju

Zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH i promjene Statuta grada, samo Mostarci jučer nisu izašli na birališta. I čini se kako ih to pretjerano nije uzbudilo ili naljutilo.

- Ne znam što će nam izbori. Tko god dođe, svakako neće promijeniti ništa nego će raditi za interese samo svoje stranke - govori nam Ante dok pije kavu u jednom od mostarskih kafića. I ostali naši sugovornici, obični građani Mostara imaju slično mišljenje.

I dok su građani ostalih bh. gradova u poslijepodnevnim satima masovno išli na birališta, Mostar je bio prilično pust. Kao da godišnji odmori još uvijek nisu završili. Od građana su ipak nešto zabrinutiji političari u Mostaru. Dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović bio je vidno ogorčen zbog stanja u kojem se nalazi Mostar.

- Oni koji govore kako najviše vole ovu zemlju ne žele provoditi odluke najviših sudskih institucija. Zato nema izbora u Mostaru i zbog toga su građani u situaciji da Grad zapadne u još veću krize nego je to slučaj sada - govori nam Vidović.

I predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić nije nimalo oduševljen stanjem u gradu na Neretvi.

- Nakon ovih lokalnih izbora sva pozornost javnosti će biti uperena na Mostar. Postoji realna opasnost od toga da se stanje u gradu dodatno radikalizira, što bi moglo dovesti do toga da Mostar ipak dobije poseban status i da se odluka Ustavnog suda ne provede u cijelosti. A to svakako ne bi bilo dobro za ovaj grad - rekao nam je Lasić dodavši kako i županija trpi zbog ovoga stanja.

- Dolazi u pitanje provedba Zakona o koncesijama, što je s brojnim dozvolama koje izdaje Grad Mostar i još puno toga. I županiji prijeti djelomična blokada zbog stanja u Mostara, a što niti u kojem slučaju ne može biti dobro - zaključuje zabrinuto Lasić. OHR je najavio kako će uskoro biti pokrenuti pregovori za rješenje stanja u Mostaru, a Inzko je poručio kako očekuje da se ovaj problem riješi do kraja studenoga ove godine.

Ovo mišljenje su podržali i pojedini politički lideri. Samo još treba pronaći način da se građani Mostara zainteresiraju za sve ove procese kako bi sve što se radi konačno imalo nekog smisla.

Ivor: vecernji.ba