FOTO  Pušten u rad integrirani sustav za krizne situacije 121

mostarski sajam
... situacije 121, koji bi u budućnosti trebao predstavljati osnovu uskoro jedinstvenog Europskog sustava 112 za hitne slučajeve, preko kojeg bi se proveo projekt zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Uz ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugena Ćubelu , svečanosti puštanja u rad ovog sustava nazočni su bili i predsjednik Vlade HNŽ-e prof. dr. Nevenko Herceg, koji je i svečano u rad pustio ovaj sustav, te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara Predrag Šupljeglav, ministar u Vladi HNŽ-e Slađan Bevanda, direktorica Sajma Dalfina Bošnjak i drugi.

Jedinstveni europski 112 broj za hitne slučajeve je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Europske unije. To je od naročite važnosti uzevši u obzir da europski građani sve više putuju u druge zemlje EU-e radi posla, studija ili u slobodno vrijeme.
Ovim sustavom želimo u budućnosti stvoriti sustav kojim se jednim pozivom može pokrenuti akcija traganja i spašavanja, hitnog medicinskog prijevoza i drugih žurnih intervencija, kazao je ravnatelj Ćubela.

Inače sustav za upravljanja u kriznim situacijama proizvela je i provela poznata mostarska informatička tvrtka Katarina d.o.o.