Prvi craft beer festival: U Mostaru se okupljaju ljubitelji kućnog piva iz bivše Jugoslavije

pivo

... manufakturno (ručno) pivarstvo neovisnih pivara, a homebrewing u doslovnom prevodu znači kućno pravljenje piva.

I iako je tek relativno u začetku, zajednica ljubitelja piva i homebrewera u BiH u posljednjih nekoliko godina polako napreduje, a zaljubljenici u pivo se okupljaju i razmjenjuju iskustva na povremenim druženjima, piše klix.ba.

Festival će biti održan 20. lipnja u OKC Abrašević i nosi ime "Ima i može", a nastao je u organizaciji jedne od prvih bh. craft mikropivara i prvog brew shopa u BiH, Oldbridž Alea iz Mostara.

Na festivalu će se predstaviti 15 craft pivara sa područja bivše Jugoslavije koji će izložiti svoje proizvode, a posjetitelji će imati priliku probati više od 20 vrsta craft piva. Svi zainteresirani će imati priliku vidjeti kako se pravi pivo, kao i degustirati ga. Članovi foruma Volimpivo.ba će organizirati javno kuhanje piva, a neki od njih će održati i govore i prezentacije o kuhanju piva kući uz savjete za pokretanje vlastite minipivare.

Ulaz na festival iznosi 20 KM, a za tu cijenu je uračunata količina piva koju možete popiti. Na poklon dobivate ugraviranu čašu kao suvenir.

"To je jedno fino druženje i iz tog razloga gledamo da što češće organizujemo javna kuhanja. Ljubav prema pivu je posebna, to je jedan prekrasan proizvod, a užitak je da sami možete napraviti nešto što je bolje od bilo čega što možete kupiti u prodavnici", kaže za Klix.ba Arslan Mesihović, organizator Festivala u ime pivare Oldbridž Ale.

Ova pivara je nedavno otvorila i prvi brew shop u BiH koji trenutno nudi 30-40 raznih vrsta ječma, 15-20 vrsta hmelja, nekoliko vrsta kvasca... tako svi oni koji se žele okušati u kućnom pravljenju piva imaju šansu neophodne sastojke nabaviti i u BiH.

"Najprije smo radili sa malim kapacitetom, kuhali smo samo po 90 litara po kuhanju i to je bilo nešto više kao kućno pivarstvo. Sada imamo povećan kapacitet i možemo napraviti do 200 litara. Trudimo se da napravimo najbolje pivo što se može napraviti i mislim da smo došli do toga da smo u rangu svjetske kvalitete što se tiče piva", kaže Mesihović.

Foto: Facebook.com